HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

306- Bizler Yatsı Namazı ile Sabah Namazında Birisini Görmedik mi Onun Hakkında Kötü Zan Beslerdik

 

793- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi. Bize Kadı İsmail b. İshak tahdis etti, bize Süleyman b. Harb tahdis etti, bize Vuheyb b. Halid tahdis etti, bize Yahya b. Sa'd tahdis etti.

 

 

794- Bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed el-Anezi de haber verdi. Bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti. Bize Nuaym b. Hammad tahdis etti. Bize Abdullah b. el-Mubarek, Yahya b. Sa'd'dan tahdis etti.

 

 

795- *Bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yaküb da haber verdi, bize Muhammed b. en-Nadr el-Carudi tahdis etti, bize Bekr b. Halef tahdis etti. Bize Abdulvehhabes-Sakafi tahdis edip dedi ki: Ben Yahya b. Said'i şöyle derken dinledim: Nafi'i, Abdullah b. Ömer şöyle derdi diye tahdis ederken dinledim: Biz bir kimseyi yatsı ve sabah namazında görmedik mi hakkında kötü zan beslerdik.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Ebi Şeybe, Musannef, i, 332; İbn Huzeyme, Sahih, 1485; Bezzar, Müsned, 463; İbn Hibban, Sahih, 2099; Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebir, 13085 sahih bir hadistir.

 

 

 

796- ... Bize Zaide tahdis etti, bize es-Saib. b. Hubeyş el-Külai, Madan b. Ebi Talha el-Ya'buri'den tahdis edip dedi ki: Ebu'd-Derda: Sen nerede ikamet ediyorsun dedi. o: Hıms'a yakın bir köyde diye cevap verdi. Ebu'd-Derda: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Bir kasabada yahut ıssız bir yerde üç kişi bulunup da cemaatle namazlarını kılmayacak olurlarsa mutlaka şeytan onların üzerine musaHat olur. Bu sebeple cemaatle namaz kılmaya bakın. Çünkü hiç şüphesiz kurt sürüden uzaklaşan koyunu yer."

 

Bu bütün ravileri sadık (doğru sözlü) olan bir hadistir. Bundan önce geçen hadislere de bir şahittir. es-Saib b. Hubeyş dışında ravilerinin rivayetlerinin delil gösterilmesi üzerinde ittifak edilmiştir. Zaide'nin izlediği yolun onun ancak sika olan ravilerden hadis naklettiği bilinen bir husustur.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 547; Nesai, II, 106; İbn Hibban, Sahih, 2111; İmam Ahmed, Müsned, V, 196, VI, 446; İbn Huzeyme, Sahih, 1476; Hasen bir hadistir. Ayrıca bk. Hakim, Müstedrek, I, 935, II, 3848.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

307- Mescide Yürümenin Fazileti