HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

308- Karanlıklardan Mescitlere Yürüyen Kimselere Kıyamet Gününde Mükemmel Nuru Müjdele!

 

799- ... Bize İbrahim b. Muhammed el-Basri tahdis etti, bize Yahya b. Haris eş-Şirazi -ki sika birisi idi. Abdullah b. Davud da ondan övgüyle söz ederdi- bildirip dedi ki: Bize Zuheyr b. Muhammed et-Temimi ile Ebu Gassan el-Medeni Ebu Kilabe'den tahdis etti. O Sehl b. Sa'd es-Saidi'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Karanlıklarda mescitlerde yürüyen kimselere kıyamet gününde mükemmel nuru müjdele!"

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisin Sabit'ten, onun Enes'ten diye meçhul rivayette bir de şahidi bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 780; İbn Huzeyme, Sahih, 1498; Taberani, el-Kebir, VI, 181. Busiri der ki: Senedi hakkında bazı sözler söylenmiştir. Sonra da Iraki'den hadisin hasen, garib olduğunu nakletmektedir. (1, 99) Sonrakine de bakınız.

 

 

 

800- Bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Muhammed b. Eyyub bildirdi, bize Davud b. Süleyman b. Müslim bildirdi. Bize Sabit b. Eslem elBunani'den bildirdi, o Enes'ten rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Gece karanlıklarda mescitlere yürüyen kimseleri kıyamet gününde mükemmel nur ile müjdele!"

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 781; İbnu'l-Cevzi, el-İle I, 685; Ukayli, ed-Duafa, II, 140; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, ın, 63; Şuabu'l-İman, I, 470/a. Hadisin durumu Hakim'in (az önce) Süleyman hakkında söylediği gibidir. İbnu'l-Cevzi ve İbn Hacer'in söyledikleri de bu şekildedir. el-Busır! bu senet hakkında el-Misbah'ta I, ıoO'de zayıftır demektedir. Derim ki: Ama bunun çok sayıda şahidi vardır ki bunlardan birisi de geçen hadistir. Ayrıca Bureyde'den, Ebu'dDerda'dan, Ebu Said, Aişe, Ebu Umame, Ebu Musa ve Ömer'den de, onun oğlundan İbn Abbas ve başkalarından da şahitleri gelmiştir. O halde metin sabittir.

 

 

 

801- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Bahr b. Nasr bildirip dedi ki: İbn Vehb'e: Sana Amr b. el-Haris şunu haber verdi diye okundu: Bize fakih Ebu'n-Nadr da haber verdi. Bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Esbağ b. el-Perac tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb bildirdi. Bana Amr b. el-Haris, Durrac'dan haber verdiğine göre kendisine Ebu'lHeysem'den diye tahdis etmiştir. O Ebu Said el-Hudri'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir kimsenin mescide (namaz kılmak üzere gitmeyi) itiyat haline getirdiğini görecek olursanız onun iman sahibi olduğuna şahitlik ediniz. (Çünkü) aziz ve celil olan Allah: Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman edenler imar eder." (Tevbe, 18) buyurmuştur. 

 

Bu Mısırlılara ait bir rivayet olup, sıhhatinde ve ravilerinin doğru sözlü olduklarında ihtilaf etmemişlerdir. Şu kadar var ki Sahih'in iki şeyhi (üstadı) Buharive Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Bundan önce hadisin sıhhati ile ilgili görüşü kaydetmiş idim.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 802; İbn Hibban, Sahih, ını; Hakim, Müstedrek, II, 332; Tirmizi, 2617; İbn Huzeyme, Sahih, 1512; İmam Ahmed, Müsned, III, 68; Darimi, Sünen, I, 278. Zehebi: Dürrac münker rivayetleri çok olan bir kimsedir demiştir. Derim ki: Özellikle de burada olduğu gibi Ebu'l- Heysem'den rivayetleri böyledir. Ancak İbn Main, Hakim'in bu kitapta (II, 3025) naklettiği gibi onun bu rivayetinin sahih olduğunu belirtmektedir.

 

 

 

802- *Bize Abdan b. Yezid ed-Dekkak, Hemdan'da tahdis etti. Bize İbrahim b. el-Huseyn tahdis etti, bize Adem b. Ebi Iyas tahdis etti. Bize İbn Ebi Zibb, Said b. Ebi Said el-Makburi'den tahdis etti. O Said b. Yesar'dan, o Ebu Hureyre'den, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan şöyle buyurduğunu nakletti: "Sizden namaz için mescitlere gitmeyi it iyat haline getiren bir kimseden ötürü Allah mutlaka gurbete gitmiş bir yakınlarının yanlarına geri geldiği sırada ileri derecede sevindikleri gibi, evinden çıktığı andan itibaren de Allah da mutlaka onun bu gelişine sevinir."

 

Bu Buhad ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bunu tahriç etmemişlerdir. el-Leys b. Sa'd, İbn Ebi Zibb'e muhalefet ederek bunu el-Makburi'den rivayet etmiştir. el-Makburi, Ebu Ubeyde'den, o Said b. Yesar'dan rivayet ettiğine göre o Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden bir kimse güzelce bir abdest alıp, azaları nı iyice yıkadıktan sonra mescide ancak orada namaz kılmak arzusu ile giderse mutlaka gurbette olan yakınlarının kendilerine dönüşleri sebebiyle sevindikleri gibi Allah da onun bu halinden sevinir."

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 800; İbn Hib, Sahih, 2278; İmam Ahmed, Müsned, III, 328; Taberani, el-Evsılt, 2334; İbn Huzeyme, Sahih, 1513. el-Bılsıri, Misbahu'z-Zucace, s. 54'te senedi sahihtir demekte ve hadisi İbn Ebi Şeyde, Müsedded ve Ahmed b. Meni'e nispet etmektedir.

 

 

 

803- Bize fakih Ebu Bekr Ahmed b. Süleyman Bağdat'ta haber verdi, bize Cafer b. Muhammed b. Şakir tahdis etti, bize Affan tahdis etti, bize Vuheyb tahdis etti, bize Abdurrahman b. Harmele tahdis etti.

Bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed b. Abdus el-Gazzi de -ki lafız onundur- tahdis etti. Bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Ahmed b. Salih el-Mısri tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana Yahya b. Eyyub, Abdurrahman b. Harmele'den haber verdi. O Ebu Ali el-Hemdani'den şöyle dediğini nakletti: Ukbe b. Amir'i şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "İnsanlara imamlık yapan (ve onlara namaz kıldırıp) vakti isabet ettiren kimse kendisinin de, onların da lehine bir iş yapar. Kim bundan eksik bir şey yaparsa onun aleyhine olur ama onların aleyhine olmaz."

 

Bu sahih bir hadistir çünkü Müslim, Abdurrahman b. Harmele'nin rivayetini delil gösterdiği gibi Buhari de Yahya b. Eyyılb'un rivayetini delil göstermiştir ama her ikisi de bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Hadis daha önce I, 210 -787 numara ile- geçmiş idi.

 

 

 

804- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb tahdis etti, bize el-Abbas b.

Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize İshak b. Mansur es-Seruri tahdis etti, bize İsrail, Simak'den bildirdi. O Cabir b. Semura'dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin müezzini ezan okuduktan sonra bir mühlet verirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin geldiğini görünce ikamete başlardı.

 

Bu Müslim b. el-Haccac'ın şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Hadis daha önce I, 201'de -751 numara ile- geçmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

309- Bir Saffı Bitiştiren Kimseyi Allah da Bitiştirir, Bir Saffı Kesen Kimseyi Allah da Koparır