HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

310- Rasulullah (S.A.V.) Ön Saf için Üç Defa Mağfiret Diler, ikincisine Bir Defa Mağfiret Dilerdi

 

807- Bize Ebu'l-Huseyn Ahmed b. Osman el-Ademi haber verdi, bize Ebu Kılabe tahdis etti, bize Sehl b. Hammad tahdis etti. Hişam b. Ebi Abdullah, Yahya b. Ebi Kesir'den bildirdi. O Muhammed b. İbrahim et-Teymi'den, o Halid b. Madan'dan, o el-İrbad b. Sariye'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ön saf(takiler)e üç defa, ikincisine bir defa mağfiret dilerdi.

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Buhari ve Müslim daha önce benim tabiinin müfred rivayetleri ile ilgili olarak söz ettiğim şekilde sahabi olmayanların rivayetini delil göstermekte ittifak etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 996; Nesai, II, 92; Taberani, Evsat, 1163; İbn Hibban, Sahih, 2158; İbn Huzeyme, Sahih, 1558; Darimi, Sünen, l, 290; İbn Ebi Şeybe, Musannef, I, 379; İmam Ahmed, Müsned, IV, 126. Hadisi bazılarında farklılık bulunan çeşitli yollardan tahriç etmişlerdir. Ancak bu hadisin subutunu tenkide maruz bırakmaz. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Hakim bunu I, 217'de tekrar edecektir.

 

 

 

808- *Bana Ebu'l-Hasan Ubeydullah b. Muhammed el-Belhi et-Tacir haber verdi, bize Said b. el-Hakem b. Ebi Meryem tahdis etti. Bana Abdullah b. Vehb haber verdi, bana İbn Cureyc, Ata b. Ebi Rebah'tan haber verdiğine göre o Abdullah b. ez-Zubeyr'i minber üzerinde iken insanlara şunları söylerken dinlemiştir: Biriniz mescide girip de insanları rükuda olduğunu görürse o da mescide girdiğinde rükua varsın. Sonra da safa katılıncaya kadar rüku'da olduğu halde yürüsün bu sünnettir. Ata dedi ki: Ben onu aynı şeyi yaparken gördüm. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Hadis merfu hükmündedir. Senedi -eğer İbn Cureyc'in tedlisi ve burada sema yoluyla hadi- si aldığını açıklamaması olmamış olsaydı- senedi sahih olurdu.

 

 

 

809- ... Bize Yusufb. Yakub es-Sedusi tahdis etti, bize Süleyman et-Teymi, Ebu Miclez'den tahdis etti. O Kays b. Abbad'dan şöyle dediğini nakletti:

Medine'de mescitte ön safta durmuş namaz kılıyor iken arkamdan bir adam beni öyle bir yakalayıp çekti ki bir kenara itti ve benim yerimde durdu. (Kays) dedi ki: Allah'a yemin ederim nasıl namaz kıldığımı bilemedim. Namazını bitirince o kişinin Ubey b. Ka'b olduğunu gördüm. Şöyle dedi: Delikanlı Allah sana kötü gün göstermesin. Bu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin bize hemen arkasında namaza durmamız için verdiği bir emirdir. Sonra kıbleye dönerek Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki -üç defa- akit ehli helak oldu dedi. Arkasından sözlerini şöyle sürdürdü: Allah'a yemin ederim onlar için üzülmüyorum ama onların saptırdıkları kimselere üzülüyorum. (Kays) dedi ki: Bu sözlerinle kimleri kastediyorsun dedim. O: Emirleri dedi.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü o Yusufb. YakılbesSedılsi'nin rivayetini delil göstermiştir ama Müslim ile bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, II, 88. Senedi kavidir.

 

 

 

810- * ... Bize Süfyan b. Abdullah b. Ebi Bekr, Said b. el-Müseyyeb'den tahdis etti. O Ebu Said el-Hudri'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İmam, Allahu ekber dediği takdirde siz de Allahu ekber deyiniz, o semiallahu limen hamideh diyecek olursa siz Rabbena ve leke'lhamd deyiniz."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bu lafızIa bunu tahriç etmemişlerdir. Hadiste oldukça değerli bir sünnet vardır ki bu da imama uyan kimsenin imam tekbir alıncaya kadar durması ve hemen onunla birlikte tekbir getirmemesidir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, II, 134'te hadisi uzunca zikrettikten sonra şunları söylemektedir: İbn Mace hadisin bir kısmını rivayet etmiştir. el-Bezzar da bu hadisi rivayet etmiştir. Senedinde Abdullah b. Muhammed b. Akıl bulunmaktadır ki onun hakkında bazı sözler söylenmiştir. Ayrıca Ebu Ya'la da bu hadisi muhtasar olarak, Ahmed de tamamıyla rivayet etmiş bulunmaktadır. Derim ki: İbn Akil'e, İbn Ebi Ber ile mutabaatta bulunulmuştur.

 

 

 

811- Bize Fakih Ebu Bekr Ahmed b. İshak haber verdi, bize Ebu'l-Müsenna bildirdi, bize Müsedded tahdis etti.

Bize Muhammed b. Salih b. Hani de tahdis etti. Bize Muhammed b. Şazan tahdis etti. Bize Muhammed b. Abdullah b. Buzeyğ tahdis edip (Müsedded ile birlikte) dediler ki: Bize Yezid b. Zurey tahdis etti, bize Said, Katade'den tahdis etti. Onun el-Hasen'den rivayet ettiğine göre Semura b. Cundub ile İmran b. Husayn karşılıklı olarak müzakerede bulundular. Semura b. Cundub, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan iki susuş bellediğini tahdis etti. Birinci susuşu tekbir aldıktan sonra, diğeri ise kıraatini bitirdiği vakit rüküu esnasındaki susuşudur.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir ama onlar bu lafızla bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Her ikisi de Umare b. el-Ka'ka"ın, Ebu Zur'a'dan, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletmektedir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tekbir aldığı vakit tekbir ile kıraat arasında (bir parça) susardı hadisini ittifakla rivayet etmişlerdir. Semura'nın rivayet ettiği hadise gelince, herhangi bir kimse el-Hasen'in, Semura'dan hadis dinlemediği gibi yanlış bir kanaate kapılmasın. el-Hasen, Semura'dan hadis dinlemiştir.

Bu hadisin sahih bir isnad ile bir şahidi vardır:

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 7, ll, 15.20; Ebu Davud. 762. 763; İbn Mace, 844, 845; İbn Hibban, Sahih. 1798; Taberani, el-Kebir, 6875; Tirmizi, 215 -hasen olduğunu belirterek- senedinde farklılık vardır. el-Hasen'in, Semura'dan hadis dinlediğini birden çok kişi söylemiştir. Ben de bu hadisin hasen olacağını ümit ederim. Bundan sonraki şahidine de bakınız.

 

 

 

812- * ... Bize Yahya b. Said, İbn Ebi Zibb'den tahdis etti. O Said b. Sem'an'dan şöyle dediğini nakletti: Beni Zureyk mescidinde Ebu Hureyre yanımıza gelerek Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yaptığı üç şey vardı. İnsanlar bunları terk etti. Kulaklarından yukarıya kadar ellerini kaldırırdı, kıraatten sonra da biraz susar Allah'ın lütfundan niyazda bulunurdu.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 27. Bu ceyyid bir senet olup bir önceki hadise bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

311- Secdeden Kalktığı Vakit ikinci Rekatte Susmaksızm "Elhamdullilahi Rabbi'ı-Alemin" ile Okumaya Başlardı.