HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

312- Bir Rekate Yetişen Kimse Namaza Yetişmiş Demektir

 

814- ... Bize Said b. Meryem tahdis etti, bize Nafi b. Yezid tahdis etti, bana Yahya b. Ebi Süleyman, Zeyd Ebu Attab ile Said el-Makburi'den tahdis etti. Onlar Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bizler secdede iken siz gelecek olursanız derhal secdeye kapanınız ve ondan başka bir şey yapmayınız. Bir rekate yetişen kimse namaza yetişmiş demektir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Yahya b. Ebi Süleyman ise Mısırlıların sikalarından birisidir.

 

Diğer Tahric: Bu Ebu Davud'un, 893'teki lafzıdır. Buhari 555; Müslim, 607'de hadisin son kısmını tahriç etmiştir.

 

 

 

815- * ... Bize Said b. Ebi Meryem tahdis etti, bize Abdullah b. Ferruh bildirdi, bize İbn Cureyc, Ata'dan bildirdi. O Enes b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlar arasında eksiksiz olmakla birlikte namazı en çabuk kılan idi. (Enes devamla) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldım. Selam verdiği anda derhal kalkardı. Sonra Ebu Bekr ile birlikte namaz kıldım, selam verdi mi ateşte kızdırılmış taşın üzerinden kalkarcasına yerinden kalkardı. 

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, II, 146-147'de belirtildiği gibi Taberani, el-Kebir'de bu hadisi rivayet etmiştir. Heysemi şunları da söylemektedir: Senedinde Abdullah b. Ferrfıh vardır. el-Cüzecani: Hadisleri münkerdir derken, İbn Ebi Meryem: Yeryüzündekilerin en razı olunacak kimsesidir demiş, İbn Hibban da sika olduğunu belirterek: Muhalefet ettiği de olur demiştir. Diğerleri ise sikadırlar. Ümmü Seleme'den gelen rivayetise Hakim'in de belirttiği gibi Buhari, 812'de yer almaktadır.

Bu sahih bir hadistir. Abdullah b. Ferrfıh dışında bütün ravileri Buhari ve Müslim'in şartına uygundur ama her ikisi de bunu tahriç etmemişlerdir. Tahriç etmeyişleri ise senedindeki bir cerh dolayısıyla değildir. Bu uygulana gelen bir sünnettir ama bunun bundan başka bir senedi olduğunu da bilmiyorum. Haris kızı Hind'in, Ümmü Seleme'den rivayet ettiği: Rasulullah (s.al döneminde kadınlar Rasulullah farz namazı kıldı mı hemen kalkarlardı hadisini de Buhari tahriç etmiştir.

 

 

 

816- ... Bize Abdulhamid b. Süleyman, Ebu Kilabe'den tahdis etti.

Sehl b. Sa'd'dan (onun yaptığını naklederek) dedi ki: Onun kavminin gençlerinden bazılarını öne geçirip kendisine namaz kıldırdıklarını görüyordum. Kendisine: Sen Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabındansın. Hem fazilet sahibi, hem erken Müslüman olmuş birisi olduğun halde bu gençleri öne geçiriyorsun ve onlar sana namaz kıldınyorlar. Niçin sen öne geçip kavmine kendin namaz kıldır mıyorsun? Şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Şüphesiz imam teminat eden kimsedir. Eğer namazını tam olarak kılarsa onun da lehine, onların da lehine olur. Eğer eksik kılarsa onun aleyhine olur ama onların aleyhine olmaz." Bu sebeple bunu yüklenmek istemiyorum. 

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, Buhari ve Müslim bunu bu lafızla tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 981 buna yakın olarak. Ayrıca daha önce geçmiş bulunan Ukbe b. Amir'in, I, 2l0'daki (797 numaralı) hadisine de bakınız.

 

 

 

817- *". Bize Ebu Hişam er-Rifai tahdis etti, bize Ebu Halid el-Ahmer, el-Hasen b. Ubeydullah en-Nehai'den tahdis etti. O Talha b. Musarrif'den, o Abdurrahman b. Avsece'den, o el-Bera b. Azib'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Safta sımsıkı durunuz ve aranızdaki boşluklardan siyah koyunların oğlakları gidip gelmesin." Ben: Siyah koyunların oğlakları da ne demektir? deyince, O: Yemen topraklarında olan tüysüz, siyah koyun çeşididir" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu lafızla bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 101

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

313- Safın Doğru Tutulması, Namazın Güzelliğinin Bir Parçasıdır