HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

313- Safın Doğru Tutulması, Namazın Güzelliğinin Bir Parçasıdır

 

818- * ... Bize İbrahim b. Musa tahdis etti, bize Veki", Şube'den tahdis etti. O Katade'den, o Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Safın dosdoğru tutulması namazın güzelliğindendir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Her ikisi de başka bir lafzı ittifakla rivayet etmişlerdir ki, o da: "Safın düzgün tutulması namaZIn kemalindendir" şeklindedir.

 

Diğer Tahric: Camiu'l-Usul, 3864'de belirtildiği gibi Tirmizi dışında Kütüb-ü Sittehadisi tahriç etmiştir. Ancak onlarda bu lafızda değildir.

 

 

 

819- ... Bize Hişam ed-Destevai, Yahya b. Ebi Kesir'den tahdis etti. O Muhammed b. İbrahim b. el-Hadis'ten, o Halid b. Madan'dan, o el-İrbad b. Sariye'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öndeki safa üç defa mağfiret dilerdi, ikinci safa bir defa mağfiret dilerdi.

 

Bu bütün yönleri ile isnadı sahih bir hadistir. Ancak Buhari ve Müslim, İrbad'dan rivayeti nakledenin bir illeti dolayısıyla bunu tahriç etmemişlerdir. Sözkonusu bu illet ise daha önce bu hususta söylediklerimdir.

 

Diğer Tahric: Nesdf, r, 92; İbn Mace, 996. Hadisin kaynakları daha önce r, 214'te -807 numaralı hadiste- geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

820- ... Bize İbn Ebi Zibb, el-Esved b. el-Ala b. Cariye es-Sakafi'den tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz evinden mescidine gitmek üzere çıktığı andan itibaren bir ayağı bir hasene / sevap yazar, diğeri bir seyyieyi / günahı siler."

 

Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Müslim, el-Esved b. elAla'nın, Ebu Seleme'den, onun Ebu Hureyre'den "kuyu(ya düşüp telef olan) hederdir" hadisini delil göstermiştir. Bununla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, II, 42; İmam Ahmed, Müsned, II, 319; İbn Hibban, Sahih, 1622. Bu Sahih'te bulunan bir hadisin bir kısmıdır.

 

 

 

821 - * ... Bize İsmail b. Ebi Uveys tahdis etti, bana kardeşim Süleyman b. Bilal'den tahdis etti. O Kesir b. Zeyd'den, O Ebu Abdullah el-Karraz'dan, o İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden bir kimse güzelce abdest aldıktan sonra namaza gidecek olup da onu namazın dışında mescide gitmeye iten bir başka sebep de yoksa sürekli olarak sol ayağı mutlaka onun bir günahını siler. Sağ ayağı dolayısıyla da ona bir hasene yazılır ta ki mescide girinceye kadar."

 

Kesir b. Zeyd ile Ebu Abdullah el-Karraz Medineli olup onların ancak doğru söylediklerini biliyoruz. Sahih bir hadistir, Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, II, 29'da: Hadisi Taberani, el-Kebir'de rivayet etmiş olup, ravilerinin sika oldukları belirtilmiştir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

314- Mescide Girdiğin Takdirde Sağ Ayağınla Girip, Çıkacak Olursan Sol Ayağınla Çıkman Sünnettendir