HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

314- Mescide Girdiğin Takdirde Sağ Ayağınla Girip, Çıkacak Olursan Sol Ayağınla Çıkman Sünnettendir

 

822- * ... Bize Ebu'l-Velid et-Tayalisi tahdis etti, bize Şeddad, Ebu Talha tahdis edip dedi ki: Muaviye b. Kurra'yı, Enes b. Malik'ten şöyle derdi diyerek tahdis ederken dinledim: Mescide girdiğin takdirde sağ ayağınla girmen, çıktığın takdirde de sol ayağınla çıkman sünnettendir. 

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Müslim, Şeddad b. Said Ebu Talha er-Rasıbi'nin rivayetini delil göstermiştir. Ancak Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, IV, 242 hasen bir hadistir.

 

 

 

823- ... Bize Ebu Muaviye b. Amr tahdis etti, bize Zaide, el-Muhtar b. Sulful'den tahdis etti. Onun Enes'ten rivayetine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendilerine namaz kılmayı teşvik etmiş ve kendisi namazı bitirmeden önce namazdan ayrılmalarını yasaklamıştır.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari Ye Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 426; Nesai, III, 83 "Rükuda, kıyamda ve namazdan ayrılırken benden önce hareket etmeyiniz ... " lafzı ile Ebu Davud, 624'de ise Hakim'in bu lafzı ile tahriç etmişlerdir.

 

 

 

824- Bize Ebu Ali el-Hasen b. Muhammed el-Mukri Kılfe'de tahdis etti, bize Ebu Ömer Muhammed b. Cafer el-Kuraşi tahdis etti, bize Ebu Nuaym tahdis etti.

Bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de tahdis etti, bize Bişr b. Musa tahdis etti, bize Hallad b. Yahya tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. Ebi Nasr el-Mervezi de haber verdi, bize Muhammed b. Galib tahdis etti, bize Ebu Huzeyfe tahdis edip (Ebu Nuaym ve Hallad ile birlikte) dediler ki: Bize Süfyan tahdis etti, bize Yahya b. Hani, Abdulhamid b. Mahmud'dan şöyle dediğini tahdis etti: Enes b. Malik ile birlikte namaz kılıyordum. Derken bizleri sütunların arasına bırakıverdiler. (Abdulhamid) dedi ki: Enes geri çekildi, namazı bitirdikten sonra şöyle dedi: Bizler Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayatta iken bu halden kendimizi korurduk.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 673; Tirmizi, 229; İbn Hibbiln, Sahih, 2218 geri kalan kaynakları için bk. I, 210 -790 numaralı hadis-

 

 

 

825- ... Bize Müslim b. Kuteybe, Harun b. Müslim'den tahdis etti. O Katade'den, o Muaviye b. Kurra'dan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Direkler arasında namaz kılmaktan alıkonulur ve oradan alabildiğine uzak_aştırılırdık.

 

Bu senetlerin ikisi de sahih olup, Buhari ve Müslim bu hususta hiçbir şey tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 1002; Taberilni, Evsat, 1073; İbn Hibbiln, Sahih, 2219; İbn Huzeyme, Sahih, 1562; Taberilni, el-Kebir, XIX, 39; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 104 hasen bir hadistir.

 

 

 

826- Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Ebu'l-Musenna bildirdi, bize Müsedded tahdis etti, bize Yezid b. Zurey', Humeyd et-Tavil'den tahdis etti. O Enes b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) -kendisinden öğrenmeleri için- arkasındaki safta muhacirlerle ensarın birlikte durmasını severdi

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak ondan öğrenmeye dair sahih bir şahidi de vardır.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 977, senedi sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

315- Aranızdan Yaşını Başını Almış Akil Sahibi Kimseler Arkamda (Namaza) Dursun