HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

307- Mescide Yürümenin Fazileti

 

797- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize er-Rabi' b. Süleyman tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana Amr b. el-Haris, Ebu Huşşane'den haber verdiğine göre o Ukbe b. Amir el-Cuheni'yi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan şöyle buyurduğunu tahdis ederken dinlemiştir: "Kişi abdest aldıktan sonra mescide gidip de namaz ahkamına gereği gibi riayet ederse onun yazıcısı (meleği) yahut iki yazıcısı (meleği) mescide gitmek üzere attığı herbir adım karşılığında ona on hasene yazar. Oturup da namazı güzelce kılan kimse ise dua ve ibadet eden kimse gibidir. O da evinden çıkıp dönünceye kadar namaz kılanlardan yazılır."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, XVII, 731; İbn Huzeyme, Sahih, 1492; İbn Hibban, Sahih, 2038, senedi ceyyiddir.

 

 

 

798- * ... Bize el-Leys b. Sa'd, el-Haris b. Yakub'dan tahdis etti. O Kays b. Rafi el-Kaysi'den, o Abdurrahman b. Cubeyr'den, o Abdullah b. Amr'dan naklettiğine göre Muaz b. Cebel'in yanından geçti. Muaz kapısında oturmuş eliyle kendi kendisine konuşuyor gibi işaret yapıyordu. Abdullah kendisine:

 

Ne yapıyorsun ey Abdurrahman'ın babası kendi kendinle mi konuşuyursun? deyince, Muaz şöyle dedi: Nasıl konuşmayayım ki Allah'ın düşmanı Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan dinlemiş olduğum bir sözden beni oyalamak (onu bana unutturmak) istiyor ve diyor ki [ömrün boyunca hep evinde mi kalacaksın. Niçin çıkıp meclise gitmiyorsun?]

(parantez içi zevaid'den toparlanmış -kitap'a bak-)

 

Halbuki ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Allah yolunda cihad eden bir kimse Allah'ın teminatı altındadır. Evinde oturup kimsenin kötü bir şekilde gıybetini yapmayan bir kimse Allah'ın teminatı altındadır. Bir hasta ziyaret eden bir kimse Allah'ın teminatı altındadır. Kim sabah yahut öğleden sonra mescide giderse Allah'ın teminatı altındadır. Kim bir imamın yanına onu desteklemek üzere girerse Allah'ın teminatı altındadır. İşte Allah'ın düşmanı beni evimden meclise çıkartıp gitmemi sağlamak istiyor."

 

Bu ravilerinin Mısırlı ve sika olan bir hadis olup, Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibhan, Sahih, 1595; Tabenini, el-Kebir, XX, 54; Ayrıca bk. İmam Ahmed, Müsned, X, 304; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VI, 166

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

308- Karanlıklardan Mescitlere Yürüyen Kimselere Kıyamet Gününde Mükemmel Nuru Müjdele!