HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

304- Bir Topluluğa imam Olup Da Vakti isabet Ettirirse Hem Onun, Hem Onların Menfaatinedir. Kim Bu Hususta Bir Eksiklik Yaparsa Onun Aleyhine Olur Ama Onların Olmaz

 

787- Bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Ubeyd b. Şerik bildirdi, bize İbn Ebi Meryem tahdis etti, bize Yahya b. Eyyub bildirdi.

Bana İsmail b. Ahmed et-Tacir -ki lafız onundur- de haber verdi, bize Muhammed b. el-Hasen el-Askalani tahdis etti, bize Harmele b. Yahya tahdis etti, bize İbn Vehb tahdis etti. Bana Yahya b. Eyyub, Abdurrahman b. Harmele'den haber verdi. O Ebu Ali el-Hemdani'den şöyle dediğini nakletti:

Ukbe b. Amir el-Cuheni'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyumrken dinledim: "Kim bir topluluğa imam olup da vakti isabet ettirirse, onun da, onların da lehine olur. Kim bu hususta bir eksiklik yaparsa onun aleyhine olur ama onların olmaz."

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 145; Ebu Davud, 580; İbn Mace, 983; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, III, 54; İbn Hibban, Sahih, 2221; Taberani, el-Kebir, XVII, 910; Evsat, 1004; İbn Huzeyme, Sahih, 1513. Senedi hasendir. Hakim bunu ileride I, 213'te tekrar edecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

305- Nebi (s.a.v.)'in İmam'ın Yüksekte Namaza Durup, insanların Onun Arkasında Kalmasını Yasaklamış Olması