HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

305- Nebi (s.a.v.)'in İmam'ın Yüksekte Namaza Durup, insanların Onun Arkasında Kalmasını Yasaklamış Olması

 

788- ... Bize Ya'la b. Ubeyd tahdis etti, bize el-A'meş, İbrahim'den tahdis etti. Onun Hemmam'dan rivayetine göre Huzeyfe Medain'de bir dükkan (üzerinde oturulan yüksekçe bir yer) üzerinde insanlara imam oldu. Ebu Mesud gömleğinden yakalayıp, onu çekti. Namazını bitirdikten sonra: Onların bu işi yasakladıklarını bilmiyor muydun? dedi. Yahutta:

Bu işin yasaklanıyar olduğunu bilmiyor muydun? dedi. Huzeyfe: Evet, beni alıp çekince hatırladım dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 597; İbn Hibban, Sahih, 2143; İbn Huzeyme, Sahih, 1523; İbn Ebi Şeybe, Musannef, II, 262; Abdurrezzak, Musannef, 3905. Hasen, sahih bir hadistir. Bu hadisin bu kaynaklarda çeşitli rivayet yolları ve anlatımları vardır. Ancak aynı anlamdadır. Ebu Hatim'in el-İlel, 200'de buna dair tenkidi ise bu açıdan değildir.

 

 

 

789- ... Bize Ziyad, Abdullah'tan tahdis etti. O el-A'meş'ten, o İbrahim'den, o Hemmam'dan şöyle dediğini nakletti: Huzeyfe Medain'de namaz kıldırmak üzere öne geçti ve bir dükkanın (yüksekçe bir yerin) üzerinde namaza durdu. Ebu Mesud onu elbisesinin yakalarından yakaladı. Onu çekince o da geri çekildi. Namazı bitirince Ebu Mesud ona: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın imamın yukarıda durup, insanların arkasında (aşağıda) kalmasını yasaklamış olduğunu bilmiyor muydun? dedi. Huzeyfe: Sen beni çekince, benim de sana uyduğumu görmedin mi? dedi.

 

Bir başka lafızia rivayeti olup, önceki ne bakınız.

 

 

 

790- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yaküb tahdis etti. Bize Esid b. Asım tahdis etti, bize el-Huseyn b. Cafer, Süfyan'dan tahdis etti.

Bize Ebu İshak b. İbrahim b. Muhammed b. Hatim ez-Zahid de haber verdi. Bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Muhammed b. Cuşum, Süfyan'dan tahdis etti.

Bize fakih Ebu Bekr b. İshak da haber verdi. Bize Muhammed b. Galib bildirdi, bize Ebu Huzeyfe tahdis etti. Bize Süfyan, Yahya b. Hani b. Urve elMuradi'den tahdis etti. O Abdulhamid b. Mahmud'dan şöyle dediğini nakletti: Emirlerden birisinin arkasında namaz kıldık. Cemaat bizi sıkıştırınca mecburen iki direk arasında namaza durduk. Namazı kılıp bitirince Enes b. Malik şöyle dedi: Bizler Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde böyle bir işten kendimizi sakınırdık.

 

Bu sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 673; Tirmizi, 229; İbn Hibban, Sahih, 2218; Abdurrezzak, Musannef, 2489; İbn Huzeyme, Sahih, 1568; İmam Ahmed, Müsned, III, 131; İbn Ebi Şeybe, Musannef, II, 369; Nesai, II, 94. Senedi kavi ve ceyyid bir hadistir. Hakim bunu r, 218'de tekrar zikredecektir.

 

 

 

791- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Halid el-Asbahani tahdis etti. Bize Kadı Musa b. İshak tahdis etti. Bize Mincab el-Haris tahdis etti.

 

 

792- Bize Ebu Bekr Muhammed b. Cafer el-Müzekki başkaları ile birlikte tahdis edip dediler ki: Bize Muhammed b. İshak tahdis etti, bize Ali b. Hacer tahdis edip (Mincab ile birlikte) dediler ki: Bize Ali b. Mushir, el-A'meş'ten tahdis etti. O Ebu Salih'ten, o Ebu Hureyre ve Ebu Said'den, ikisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den rivayet ettiklerine göre yüce Allah'ın: "Şüphesiz sabah namazı tanık olunan bir namazdır" buyruğu hakkında: "O namazda gece melekleri ile gündüz melekleri tanık olur. O namazda bir araya gelirler" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, ikisi de bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3134; İbn Mace, 670. Ancak her ikisinde de "Onda bir araya gelirler" ifadesi yoktur. Şu kadar var ki bu fazlalık hadisin manası içerisindedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

306- Bizler Yatsı Namazı ile Sabah Namazında Birisini Görmedik mi Onun Hakkında Kötü Zan Beslerdik