HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

303- Mescitlerde iki Defa Cemaatle Namaz Kılmak

 

786- ... Bize Musa b. İsmail tahdis etti, bize Vuheyb, Süleyman elEsved'den tahdis etti. O Ebu'l-Mutevekkil en-Naci'den, o Ebu Said elHudri'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tek başına namaz kılmakta olan bir adamı görünce şöyle buyurdu: "Bu adama bir sadaka ihsan edip de onunla birlikte namaz kılacak bir kimse yok mu?"

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla beraber Buhari ile Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Burada sözü geçen Süleyman elEsved ise Süleyman b. Suhayn olup Müslim hem onun rivayetini, hem Ebu Mütevekkil'in rivayetini delil göstermiştir. Bu hadis mescitlerde cemaatle iki defa namaz kılınacağına dair asıl bir dayanaktır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 574; İmam Ahmed, Müsned, IlI, 64; Darimi, Sünen, I, 318; İbn Hibban, Sahih, 2397; Burada sözü edilen Süleyman, Süleyman İbn Suhaym değildir. O senedinde geçtiği gibi Süleyman el-Esved yahut İbnu'l-Esved'dir. Hadisi Ebu Ya'la, Müsned, 1057; Tirmizi, 227; İbn Huzeyme, Sahih, 1232'de kaydetmiş olup, hasen, sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

304- Bir Topluluğa imam Olup Da Vakti isabet Ettirirse Hem Onun, Hem Onların Menfaatinedir. Kim Bu Hususta Bir Eksiklik Yaparsa Onun Aleyhine Olur Ama Onların Olmaz