HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

302- Kadınların Mescitlerinin En Hayırlısı Evlerinin Dip Tarafıdır. Bunun Şahidi de Şu Hadistir

 

784- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yaküb tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah b. Abdulhakem bildirdi, bize İbn Vehb bildirdi, bize Amr b. el-Haris'in bildirdiğine göre Durrac Ebu's-Semh kendisine Ümmü Seleme'nin azatlısı es-Saib'den bildirdi. O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin zevcesi Ümmü Seleme'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Kadınların mescitlerinin en hayırlısı evlerinin dip tarafıdır" buyurduğu nu nakletti.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 301; Ebu Ya'la, I, 226; İbn Huzeyme, Sahih, 1684 ve daha başkaları tarafından rivayet edilmiş olup, hasen bir hadistir.

 

 

 

785 - ... Amr b. Asım el-Kilabi tahdis etti, bize Hemmam, Katade'den tahdis etti. O Muvarrik'ten, o Ebu'l-Ahvas'tan, o Abdullah'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Kadının yatak odasında kıldığı namazı kendisi için ayırıp çevirdiği yerde kıldığı namazından daha faziletlidir. Kadının eşyalarını sakladığı evinin dip tarafındaki namazı evindeki namazından daha faziletlidir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Her ikisi de el-Muverrik b. Muşembih el-İcli'nin rivayetini delil göstermiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 570; Abdurrezzak, Musannef, 5115; Taberani, el-Kebir, 9482 uzun ve muhtasar, mevkuf ve merfu olarak. İşte illeti de budur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

303- Mescitlerde iki Defa Cemaatle Namaz Kılmak