HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

288- iki Asrı Vaktinde Kılmaya Özen Göstermek

 

744- Bize Ali b. İsa tahdis etti, bize Ebu Mansur Yahya b. Ahmed b. Ziyad tahdis etti, bize Yahya b. Main tahdis etti, bize Huşeyn tahdis etti. Bize Davud b. Ebi Hind bildirdi.

Bana Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah eş-Şafii de haber verdi. Bize Muhammed b. Bişr b. Matar tahdis etti, bize Vehb b. Bakiyye tahdis etti, bize Halid b. Abdullah, Davud b. Ebi Hind'den tahdis etti. O Ebu Harb b. Ebi'lEsved'den, o Abdullah b. Fedale'den, o babasından şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana (bazı şeyler) öğretti. Bana öğrettikleri arasında şu da vardı: "Beş vakit namazı vaktinde kılmaya dikkat et." Ben: Benim bu saatlerde birtakım işlerim vardır. Bana kapsamlı bir emir ver. Onu işlediğim takdirde bana yeterli gelsin. Bu sefer Allah Rasulü: "İki asrı vaktinde kılmaya dikkat et." Ancak bu bizim dilimizde yoktur. Bu sebeple iki asr ne demektir? diye sordum. O: "Güneşin doğuşundan önce bir namaz, batışından önceki bir namazdır" buyurdu. 

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Abdullah ise Abdullah b. Fedale b. Ubeyd'dir. Sahih'te onun iki hadisi tahriç edilmiştir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 344; İbn Hibban, Sahih, 1732; Ebu Davud, Sünen, 423. Onlardaki bu hadisin senedinde farklılıklar görülmektedir. Bu hadisi Hakim ileride III, 628'de tekrar edecektir. Zehebi'nin notuna göre Fedale b. Ubeyd'dir. Ancak Hakim, Fedale b. Vehb'in Müsnedinde (III, 6696) bunu tekrar edecektir. Bununla birlikte kendisi 0, 20'de) bunun Fedale b. Ubeyd olduğunu da kesin olarak ifade etmiştir. Aynı şekilde Taberani, el-Kebir, XVIII, 826'da bu yoldan Fedale'nin Müsnedi arasında zikretmiştir. Ancak babasının adını sözkonusu etmemiştir fakat ona göre bu Fedale el-Leysi değildir çünkü daha önce Fedale b. Ubeyd'in Müsned'ini de kaydetmiş bulunmaktadır. Bunu İbn Hacer'in elİsabe'de, İbn Vehb'in Müsnedinde zikretmesi bunu desteklemektedir. Bu haberi hafızlardan birden çok kişi sahih olduğunu -senedinde ihtilafın bulunmasına rağmen- belirtmektedir. Ayrıca el-Mini, et-Yehzib, I, 2S'te zikrettiklerine de bakınız. Bana göre hadisin bizatihi sahih olması uzak bir ihtimaldir, li gayrihi sahih olması daha doğruya yakındır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

289- Beş Vakit Namazın Faziletine Dair