HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

289- Beş Vakit Namazın Faziletine Dair

 

745- *Bize Ebu Cafer Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti, bize Muhammed b. İsmail b. Mervan tahdis etti, bize Rişdi'nin kardeşinin oğlu Ebu'r-Rabi ile Ebu't-Tahir tahdis edip dediler ki: Bize Abdullah b. Vehb bildirdi, bana Mahreme b. Bukeyr babasından haber verdi. O Amir b. Sa'd b. Ebi Vakkas'tan şöyle dediğini nakletti: Sad'ı ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından birtakım kimseleri şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde iki kardeş vardı. Bunların birisi diğerinden daha faziletli idi. Daha faziletli olanları vefat etti. Diğeri ondan sonra kırk gün daha yaşadı sonra o da vefat etti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a birincisinin diğerine faziletini sözkonusu ettiler. Allah Rasulü: "Diğeri namaz kılmıyor muydu?" dedi. Onlar: Kılıyordu ey Allah'ın Rasulü ve o zararsız bir kimse idi dediler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Onun kıldığı namazın kendisini nerelere kadar ulaştırdığını nereden bilebilirsiniz. Şüphesiz namazın misali bir adamın kapısında akan suyu bol ve tatlı bir ırmağın misaline benzer. O kişi her gün beş defa bu suda yıkanırsa ne dersiniz? Kirinden bir şey kalır mı? Sizler namazının onu nerelere kadar ulaştırdığı nı bilemezsiniz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buharı ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Çünkü onlar Mahreme b. Bukeyr'in hadisini tahriç etmemişlerdir. Ondaki illete gelince Mısır ahalisinden bir kesim yaşının küçüklüğünden ötürü babasından hadis dinlemediğini söylemişlerdir. Bazıları da babasından hadis dinlediğini sabit kabul etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tahavi, Müşkilu'l-Asar, i, 174. Tahavi yalnızca Sad 'ı sözkonusu eder. İmam Ahmed, Müsned, 1534; İbn Huzeyme, Sahih, i, 160; Ayrıca bk. Darakutni, İlel, 119 d; Mecmau'z-Zevaid, i, 297; ed-Durru'I-Mensur, r, 487. Hadis çeşitli rivayet yolları ve şahitleriyle sabit bir hadistir.

 

 

 

746- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah b. Abdilhakem bildirdi, bize İbn Vehb bildirdi, bana Amr b. el-Haris b. Ebi Hilal'in haber verdiğine göre Nuaym el-Mucmir kendisine ,unu tahdis etmiştir: el-Utvalilerin azatlısı olan Suhayb kendisine Ebu Said el-Hudri ve Ebu Hureyre'yi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şunu dinlediğini tahdis etmiştir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberin üzerine oturduktan sonra üç defa: "Nefsim elinde olana yemin olsun ki!" buyurdu sonra sustu. Her birimiz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemin ettiği için üzüntüyle başını eğip ağlamaya koyulduk. Sonra şöyle buyurdu: "'Beş vakit namazı kılıp, ramazan orucunu tutmuş, yedi büyük günahtan uzak durmuş olarak gelen herbir kula mutlaka kıyamet gününde cennetin kapıları ona açılır. O kadar ki cennet ışık ile aydınlanıro" Sonra yüce Allah'ın: "Size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız sizin (küçük) günahlarınızı örteriz." (Nisa, 31) buyruğunu okudu. 

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bana göre ikisinin bu hadisi ihmal etmeleri Nuaym b. Abdullah'ın, el-Utvarililerin azatlısı olan Suhayb'i sözkonusu etmiş olmalarıdır [...] ve Ebu Hureyre çünkü Buhari ve Müslim'de Nuaym'ın ashab-ı kiram (r.anhum)'dan naklettiği rivayetlerin sahih olduğunu ittifakla kabul etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, I, 113. Ancak onda: "Öyle ki ... aydınlanır" ibaresi bulunmamaktadır.

 

 

 

747- Bize Kadı Yahya b. Mansur tahdis etti, bize Ahmed b. Seleme b. Abdultahdis etti, bize Nasr b. Ali el-Cahdami tahdis etti, bize Nuh b. Kays kardeşi =-ialid b. Kays'dan tahdis etti. O Katade'den, o Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Bir adam ey Allah'ın Rasulü! Allah kullarına kaç vakit namaz farz kılmıştır? dedi. Allah Rasulü: "Beş namaz" buyurdu. Adam: Bunlardan önce yahut sonra bir şey var mı? dedi. Allah Rasulü: "Allah kullarına beş vakit namaz farz kılmıştır" buyurdu. Adam Allah adına yemin ederek onlardan fazla ve eksik yapmayacağını söyledi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: "Eğer sözüne sadık kalırsa cennete girer" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Halbuki Müslim Sahih'inde bu senet ile üç asıl rivayet kaydetmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Bu hususta Hakim -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- yanılmıştır. Çünkü hadis Müslim'de vardır. Müslim, 12'de bu lafızIa tahriç etmiştir. Ayrıca Tirmizi, 619; Nesai, r, 228 ve başkalarında da yer almıştır. 

 

 

 

748- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b. Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize Yakub b. İbrahim b. Sa'd tahdis etti, bize Abdulmelik b. er-Rabi' b. Sebre tahdis etti. O babasından, o dedesinden Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye ref ederek şöyle buyurduğunu nakletti: "Çocuklarınız yedi yaşına geldiklerinde yataklarının arasını ayırınız. On yaşına geldiklerinde namaz dolayısıyla (kılmadıkları takdirde) onları dövünüz."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü o Abdulmelik b. er-Rabi' b. Sebre'nin babalarından diye naklettiği rivayeti delil göstermiştir. Diğer tarafından ikisinden Buhari ve Müslim'den herhangi birisi bu hadisi de tahriç etmemiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 494; Tirmizi, 407. Hasen, sahih olduğunu belirterek. Ancak bu iki kaynakta yatakların arasının ayrılması sözkonusu edilmemiştir. Ebu Davud'un Sünen'inde ise Amr b. Şuayb 'in hadisi olarak zikredilmiştir. .. Daha önce i, 197'de geçmiş bulunmaktadır ve bu hasen bir hadistir.

 

 

 

749- Bize Ebu Cafer Muhammed b. Salih tahdis etti [...)

 

750- Bize ... tahdis etti  ...  Hammad b. Seleme, el-Cureyri'den, o Ebu'l-Ala'dan, o Mutarrif b. Abdullah'tan, o Osman b. Ebi'l-As'tan şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü beni kavmimin imamı olarak tayin et. Allah Rasulü: "Sen onların imamısın. Onların en zayıf olanlarına ayak uydur ve ezanı karşılığında ücret almayan bir müezzin edin." 

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile birlikte bunu böylece tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim, Şube'nin, Amr .. Murre'den, onun Said b. el-Müseyyeb'den, onun Osman b. Ebi'l-As'tan, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir topluluğa imam olduğun takdirde ... " hadisini tahriç etmiştir.

 

 

 

751- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b. Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize İshak b. Mansur es-Seluli tahdis etti.

Bize Ebu Cafer Muhammed b. Ali b. Rahim eş-Şeybani Kufe'de haber verdi. Bize Ahmed b. KiLibe b. Ebi Azre tahdis etti, bize Ebu Gassan, Malik b. İsmail tahdis etti. (İshak ile birlikte) dediler ki: Bize İsrail, Simak b. Harb'den tahdis etti. O Cabir b. Semura'dan şöyle dediğini nakletti: Bilal ezan okuduktan sonra bir mühlet verirdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın (hücresinden) çıktığını görünce namaz için kamet getirirdi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim, Zuheyr'in Simak'tan diye naklettiği: "Bilal güneş batıya kaydıktan sonra ezan okurdu" hadisini zikretmiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 537; Tirmızı, 202; İbn Mace, 713. Hadis Hakim'in belirttiği gibi Müslim'de (606) farklı bir lafızIa yer almaktadır. Müslim'de hadisin son kısmı şöyledir: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (hücresinden) çıkıncaya kadar kamet getirmezdi. (Hücresinden) dışarı çıktı mı onu görür görmez namaz için kamet getirirdi."

 

 

 

752- Bize Ebu Muhammed Ahmed b. Abdullah el-Müzeni tahdis etti, bize Yusuf b. Musa tahdis etti, bize Mahmud b. Halid ed-Dımaşki ile Davud b. Reşid tahdis edip dediler ki: Bize el-Velid b. Müslim tahdis etti, bize İbn Cureyc, Musa b. Ukbe'den tahdis etti. O Nafi b. Cubeyr'den, oMesud ezZuraki'den, o Ali b. Ebi Talib (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Namaz için kamet getirildiği vakit Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mescitte bulunurdu. Onların (cemaatin) az olduğunu görecek olursa oturur sonra namaz kılardı. Onların (kalabalık) bir cemaat olduklarını görürse namaz kılardı. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla beraber bunu tahriç etmemişlerdir. Burada sözü geçen Mesud ise Ebu Hakem ez-Zuraki'dir.

 

Eğer İbn cureyc hadisi an lafzını kullanarak zikretmemiş olsaydı senedi sahih olurdu. Şu kadar var ki hadisin yatsı namazını sözkonusu ederek sahih'te bir şahidi bulunmaktadır.

 

 

 

753- Hafız Hakim Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah bize 394 yılı Receb ayında imla yoluyla tahdis etti. Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Esid b. Asım tahdis etti, bize el-Huseyn b. Cafer, Süfyan'dan tahdis etti.

Bize Ahmed b. Cafer el-Katıi -ki lafız onundur- de haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bize Abdurrezzak, Süfyan'dan tahdis etti. O Avn b. Ebi Cuhayfe'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Bilan ezan okurken etrafı dolanır gördüm. Ağzını bu tarafa ve bu tarafa çeviriyordu. İki parmağı da kulaklarında idi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise kırmızı sahtiyandan bir çadır içinde bulunuyordu. Bilal elleri arasında harbe bulunduğu halde dışarı çıktı. Harbeyi Batha'ya dikti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da ona doğru namaza durdu. Önünden köpek, eşek geçiyordu. Üzerinde kırmızı bir hulle vardı. Bacaklarının parıltısını görür gibiyim.

 

Diğer Tahric: Bu hadisi Buhari, Müslim ve başkaları da zikretmiştir. Buhari, 608; Müslim, 503; Ebu Davud, 520; Tirmizi, 197; Nesfıi, II, 12; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, 711. Bunlardan herhangi birisinde iki parmağın kulaklara konulduğundan da söz edilmemektedir. Tirmizi bundan müstesnadır. Bir sonraki hadise de bakınız. 

 

 

 

754- Bize Ebu Sehl Ahmed b. Muhammed b. Abdullah b. Kattan Bağdat'ta tahdis etti, bize Ali b. Muhammed b. Abdulmelik b. Ebi'ş-Şevarid tahdis etti. Bize İbrahim b. Beşşar tahdis etti, bize İbrahim b. Utbe es-Seyri ve Malik b. Miğvel'den tahdis etti. O Avn b. Ebi Cuhayfe'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın el-Abtah'da konakladığını gördüm deyip, hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Buhari ve Müslim, Malik b. Miğvel ile Amr b. Ebi Zaide'nin, Avn b. Ebi Cuhayfe'den, onun babasından diye naklettiği Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin el-Abtah denilen yerde konaklamasının sözkonusu edildiği hadisi ittifakla rivayet etmişlerdir. Şu kadar var ki her ikisi de bu hadiste parmakları kulaklara sokmaktan ve ezanda dönmekten söz etmemektedirler. Hadis her ikisinin şartına göre de sahihtir ve bu iki davranış da sünnet kılınmış birer sünnettir.

 

Hadis Hakim'in dediği gibidir. Sözü edilen bu ziyade ise Tirmizi'de vardır. Bir önceki hadise de bakınız.

 

 

 

755- *Bize adaletli Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah b. el-Cerrah Merv'de tahdis etti. Bize Yahya b. Saseveyh tahdis etti, bize Abdulkerim b. Muhammed es-Subkeri tahdis edip dedi ki: Ben Ali b. el-Hasen b. Şakik'i şöyle derken dinledim: Abdullah b. el-Mubarek müezzinin parmaklarını kulaklarına sokmadığını görünce ona "Anfest be guş anfest be guş" ()Parmağını kulağına sok)diye bağırırdı.

 

Abdurrezzak, Musannef, 1315

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

290- Müezzinin Ezanını işittiği Vakit: Ben de Allah'tan Başka Hiçbir ilah Olmadığına Onun Bir ve Tek ve Ortağının Bulunmadığına, Muhammed'in Onun Kulu ve Rasulü Olduğuna Şahitlik Ederim. Rab Olarak Allah'tan, Nebi Olarak Muhammed'den, Din Olarak islam'dan Razıyım Diyenin Günahları Bağışlanır