HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

290- Müezzinin Ezanını işittiği Vakit: Ben de Allah'tan Başka Hiçbir ilah Olmadığına Onun Bir ve Tek ve Ortağının Bulunmadığına, Muhammed'in Onun Kulu ve Rasulü Olduğuna Şahitlik Ederim. Rab Olarak Allah'tan, Nebi Olarak Muhammed'den, Din Olarak islam'dan Razıyım Diyenin Günahları Bağışlanır

 

756- Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed el-Anberi tahdis etti, bize Ebu Abdullah el-Abdi tahdis etti.

Bize Ebu'l-Velid Hassan b. Muhammed de tahdis etti, bize el-Hasen b. Süfyan ve Muhammed b. Nuaym tahdis edip (Ebu Abdullah ile birlikte) dediler ki: Bize Kuteybe tahdis etti, bize el-Leys b. Sa'd, el-Hakem b. Abdullah b. Kays el-Medaini'den tahdis etti. O Amir b. Sa'd'dan, o Sad b. Ebi Vakkas'tan, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan şöyle buyurduğunu nakletti: "Müezzinin ezanını duyduğu vakit kim ben de Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına, onun bir ve tek ve ortaksız olduğuna, Muhammed'in onun kulu ve Rasulü olduğuna şahitlik ederim. Rab olarak Allah'tan, Nebi olarak Muhammed'den, din olarak İslam'dan razıyım diyecek olursa, ona günahları bağışlamr."

 

Sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. el-Hakem b. Abdullah ise Muhammed b. Abdullah b. Kays b. Mahreme elKuraşi'nin kardeşidir. Sebt (sağlam) bir ravi olmak bakımından ise Ali b. Abbas el-Hamsi'nin üstündedir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 386; Ebu Davud, 525; Tirmizi, 210; İbn Mace, 706; İmam Ahmed, Müsned, 1565; İbn Ebi Şeybe, Musannef, X, 226; İbn Huzeyme, Sahih, l, 220; Ebu Ya'la, Müsned, II, 76. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

757- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yaküb tahdis etti. Bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Affan tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti, bize Ahmed b. Amr b. Cafer bildirdi, bize Abdulvahid b. Gıyas tahdis edip (Affan ile birlikte) dediler ki: Bize Hammad b. Seleme, Muhammed b. Amr'dan tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Sizden biriniz ezanı işitir de elinde (yemek kabı) bulunuyor ise ondan ihtiyacını karşılayıncaya kadar o kabı elinden bırakmasın."

 

Ebu Bekr b. İshak hadisi rivayetinde şöyle demektedir: Bize Hammad da, Ammar'dan, o Ebu Hureyre'den tahdis etti deyip, hadisi aynen zikretti.

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4548. Hadisi Hakim, i, 204 ve 426'da tekrar edecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan: