HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

286- Akşam Ezanı Esnasında Dua Etmek

 

741- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Yakılb tahdis etti, bize Ali b. elRasen el-Hilali tahdis etti, bize Abdullah b. el-Velid el-Adeni tahdis etti, bize el-Kasım b. Ma'n, el-Mesudi'den tahdis etti. O Ümmü Seleme'nin azatlısı Ebu Kesir'den, o Ümmü Seleme (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (SAllallahu aleyhi ve Sellem) bana akşam ezanı okunurken şöyle dememi öğretti: "Allahumme haza ikbalu leylike ve idbaru neharike ve esvatu duatik fağfirli: Allah'ım işte bu senin takdir ettiğin gecenin gelişi ve takdirinle gündüzün geri gidişidir. Senin davetçilerinin de sesleridir, bana günahımı bağışla."

 

Bu sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç =ımemişlerdir. el-Kasım b. Ma'n b. Abdurrahman b. Abdullah b. Mesud (r.a) da Kufelilerin eşrafından ve hadisleri toplanan sika ravilerindendir. Ben bu hadisi ancak şeyhimiz Ebu Abdullah'tan -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- yazmışımdır.

 

Diğer Tahric: Bu Ebu Davud, 530'un lafzıdır. Hadis Tirmizi, 3583 numara ile kaydedilmiş olup, Tirmizi garibtir demiştir. O bu hadisi semanın zikirlerinden olarak kabul etmiştir. Muhaddislere göre senedindeki Ebu Kesir meçhul bir ravidir. Zehebi'nin el-Mizan'da dediği gibi. Tirmizi (hadis ravisi olarak) bilinmemektedir derken Hafız İbn Hacer et-Takrib'de: Makbuldür yani mutabaatının bulunması halinde demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

287- Ezanı Karşılığında Ücret Almayan Bir Müezzin Edinmenin Emredildiği