HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

287- Ezanı Karşılığında Ücret Almayan Bir Müezzin Edinmenin Emredildiği

 

742- Bize fakih Ahmed b. SelmanBağdat'ta, Abdulmelik b. Muhammed'e ben dinliyorken kıraat yoluyla haber verdi. Bize Sehl b. Hammad ile Ebu Rabia tahdis edip dedi ki: Bize Hammad b. Seleme, Said el-Cureyri'den tahdis etti.

Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Affan tahdis etti, bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Said b. Iyas el-Cureyri, Ebu Ala'dan tahdis etti. OMutarrif b. Abdullah'tan, o Osman b. Ebi'l-As'tan şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü beni kavmimin imam ı tayin et dedi. O: "Onların imamısın. Onların en zayıf olanlarına uy ve ezanı karşılığında ücret almayacak bir müezzin edin."

 

Müslim'in şartına uygun olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadis aslı itibariyle başka bir anlatımla Müslim'de yer almaktadır. Ayrıca Tirmizi, Z09'da zikretmiş ve hasen, sahihtir demiştir. Ebu Davud, 531; İmam Ahmed, Müsned, IV, 21, 217; Nesaf, II, 23; İbn Mace, 714; bk. Hakim, Müstedrek, i, 201.

 

 

 

743- Bana Ebu Cafer Muhammed b. Ali b. Rahim eş-Şeybani haber verdi.

Bize Ahmed b. Kilabe b. Ebi Azre tahdis etti.

Bana Ali b. İsa el-Hiri de tahdis etti, bize Müsedded b. Katan tahdis edip (Ahmed ile birlikte) dediler ki: Bize Osman b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize Pbeyde b. Humeyd, Ebu Malik el-Eşcai, Said b. Tarık'tan tahdis etti. O Kesir b. Müdrik'ten, o el-Esved b. Yezid'den naklettiğine göre Abdullah b. Mesud (r.a.) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın namaz miktarı üç ayak idi. Kış mevsiminde ise beş ayak ile yedi ayak arasında olurdu. 

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Müslim, Ebu Malik el-Eşcai'nin yaz hakkındaki rivayeti ile Kesir b. Mudrik'in rivayetini delil gös-.3rmiştir. Bununla birlikte Buhari ile bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, I, 251; Ebu Davud, 400. Ancak her ikisinde yazın üç ile beş ayak arası olurdu demişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

288- iki Asrı Vaktinde Kılmaya Özen Göstermek