HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

281- Akşam Namazının Vakti

 

722- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b. Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize Ebu Nuaym el-Fadl b. Bukeyl tahdis etti, bize Ömer b. Abdurrahman b. Ebi Esid, Muhammed b. Abbad b. Cafer el-Müezzin'den tahdis ettiğine göre Ebu Hureyre'yi şunu haber verirken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendilerine Cebrail'in kendisine gelip ona akşam namazı dışında (sair) namaz(lar)ı iki ayn vakitte kıldırdığını tahdis etti ve şöyle dedi: "O bana geldiği ve güneş battığı esnada bana namaz kıldırdı. Sonra ertesi günü yanıma geldi ve güneşin battığı sırada bana namaz kıldırdı ve vakti değiştirdi."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Çünkü onlar Muhammed b. Abbad b. Cafer'den diye rivayeti tahriç etmemişlerdir. Bunun bundan önce iki şahidini kaydetmiş idim. Buna dair Müslim'in şartına göre sahih bir başka şahit daha buldum:

 

Diğer Tahric: Nesid, I, 249; Tirmizi, 151 başka bir ifade ile ancak mana aynıdır; İmam Malik, Muvatta, I, 8; İmam Ahmed, Müsned, 7175; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, 1, 375 bu şahitleriyle hasen bir hadistir.

 

 

 

723- Bize Ebu Abbas el-Kasım b. el-Kasım es-Seyyari haber verdi, bize Ebu'l-Muveccih Muhammed b. Amr tahdis etti, bize Yusufb. İsa tahdis etti, bize el-Fadl b. Musa tahdis etti, bize Muhammed b. Amr, Ebu Seleme'den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İşte bu Cibril'dir, size dininizi öğretmektedir" deyip, sonra da namaz vakitlerini zikretti. Daha sonra onun akşam namazını güneş battığı vakit kıldırdığını söyledi. Daha sonra ertesi günü gelince, akşam namazını yine güneş battığı vakit aynı vakitte kıldırdı.

 

Diğer Tahric: Önceki hadisin aynısı olup, bir başka yoldan gelmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

282- Vatsı Namazının Vakti