HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

280- Beş Farz Namazın Vakitleri

 

719- İkinci şahidi bize Hafız Ebu Ali haber verdi. Bize Muhammed b. 3eşşar tahdis etti, bize Ebu Ahmed ez-Zubeyri ile Müemmel b. İsmail tahdis edip dedi ki: Bize Süfyan, Abdurrahman b. el-Haris b. Ebi Rebia'dan tahdis etti. O Hakim b. Hakim b. Abbad b. Huneyf'ten, o Nafi b. Cubeyr b. Mut'im'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Cebrail beytin yanınia Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e iki defa imam oldu. Güneş batıya doğru kayıp bir ayakkabı bağı kadar iken ona öğle namazını kıldırdI. Sonra her şeyin gölgesi kendisi kadar olduğunda ona ikindi namazıllI kıldırdI. Oruç tutan kişi orucunu açtığı vakit de ona akşam namazını kıldırdI. Sonra şafak (batıdaki kızıllık) kaybolunca ona yatsı namazını kıldırdI. Sonra oruç tutacak kimseye yemenin içmenin haram olduğu zamanda ona sabah namazını kıldırdI. Ertesi günü ona öğle namazını her şeyin gölgesi kendisi kadar olduğu zamanda bir gün önceki ikindi vakti gibi- ona öğle namazını kıldırdı. Sonra her şeyin gölgesi kendisinin iki katı olduğu vakit ona ikindi namazını kıldırdı. Sonra oruç tutan kimsenin orucunu açtığı zaman ona akşam namazını kıldırdı. Sonra gecenin ilk üçte birinde ona yatsı namazını kıldırdı, sonra (güneş doğmadan önce) ortalık aydınlandığı sırada da ona sabah namazını kıldırdı. Arkasından: Ey Muhammed! İşte bu senden önceki nebilerin (namaz) vaktidir. Vakit bu iki vakit arasındadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 393 onun da lafzı böyledir; Tirmizi, 149; Abdurrezzak, Musannef, ı, 53ı; İbn Ebi Şeybe, Musannef, ı, 317; İmam Ahmed, Müsned, I, 333; İbn Huzeyme, Sahih, 325; Taberilni, el-Kebir, X, 375, 376; Dilrakutni, Sünen, I, 258. Hakim hadisi muhtasar bir şekilde (I, 196197'de) tekrar edecektir. Kaydettiklerimizden başkaları da bu hadisin sahih olduğunu belirtmiş, Tirmizi hasen olduğunu belirtmiştir. İbn Abdilberr, Ebu Bekr İbni'l-Arabi ve enNevevi sahih olduğunu söylemişlerdir. Ayrıca bk. Telhisu'l-Habir, I, 137; Arizatu'l-Ahvezi, I, 250; Nevevi, el-Mecmu', III, 23 ve başka eserler. 

 

 

 

720- Abdulaziz b. Muhammed yoluyla gelen hadise gelince, bize İsmail b. Muhammed b. el-Fadl eş-Şarani haber verdi, bize dedem tahdis etti. Bize İbrahim b. Hamza ez-Zebidi tahdis etti, bize Abdulaziz b. Muhammed, Abdurrahman b. el-Haris b. Ebi Rabia'dan tahdis etti. O Hakim b. Hakim'den, o Nafi b. Cubeyr'den, o İbn Abbas (r.a)'dan Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deyip, hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

 

721- *Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah ez-Zahid el-Asbahani haber verdi, bize el-Hasen b. Ali b. Yahya el-Burni tahdis etti. Bize Ebu Ya'la Muhammed b. es-Salt et-Hızi tahdis etti, bize el-Velid b. Müslim, Abdurrahman b. Nemir'den tahdis etti. O ez-Zühri'den, o Ubeydullah b. Abdullah'tan, o Abdurrahman b. Yezid b. Cariye'den, o amcası Mucemmi b. Cariye'den naklettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye namaz vakitlerine dair soru soruldu. O da önce ilk vaktinde sonra son vaktinde kıldı ve: "Her ikisi arasında vakit vardır" buyurdu. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla beraber bunu tahriç etmemişlerdir. Burada sözü geçen Ubeydullah, Ubeydullah b. Abdullah b. Salebe b. Ebi Suayr el-Uzri'dir. 

 

Senette geçen el-Velid tedlis yapan bir ravidir ve burada an lafzını kullanarak rivayet etmiştir. Onun hocası olan Abdurrahman ise el-Velid 'den başka kimse ondan rivayet nakletmemektedir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim onun hadisini tahriç etmişlerdir. Ubeydullah'a gelince, meçhul birisidir. Zühri'den başkası ondan kimse rivayette bulunmamıştır. O halde senet zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

281- Akşam Namazının Vakti