HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

278- Fecir iki Tanedir Buyurdu

 

713- *Bize aslen Bağdatb olan Muhammed b. Ali b. Muharrar Fustat'ta tahdis etti. Bize Ebu Ahmed ez-Zubeyri tahdis etti, bize Süfyan, İbn Cureyc'den tahdis etti. O Ata'dan, o İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Fecir iki tanedir. Bir fecir vaktinde yemek yemek haram olur ve onda namaz kılmak helal olur, bir fecir vaktinde ise namaz kılmak haram olur ve onda yemek yemek helal olur."

 

Bu ravilerinin adaleti bakımından Buhari ve Müslim'in şartına uygun sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Zannederim ben bunu Abdullah b. el-Velid'in, es-Sevri'den diye mevkufbir hadisi olarak gördüm. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

Bunun senedi sahih, müfesser bir lafızIa bir şahidi de vardır.

 

Diğer Tahric: el-Camiu's-Sağfr, 5976'da belirtildiği gibi Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra'da tahriç etmiş ve sahih olduğunu söylemiştir. Bununla birlikte İbn Cureyc tahdisi açıkça zikretmemektedir. Ayrıca eğer Hakim'in zannı doğru ise mevkuf olma illeti de vardır. Bununla birlikte bundan sonraki hadis onun lehine tanıklık etmektedir.

 

 

 

714- *Bunu bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Hatim ed-Daraberdi Merv'de tahdis etti. Bize Abdullah b. Ravh el-Medaini tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti. Bize İbn Ebi Zibb, el-Haris b. Abdurrahman'dan bildirdi. O Muhammed b. Abdurrahman b. Sevhan'dan, o Cabir b. Abdullah'tan öyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Pecir iki tanedir.

 

Kurdun kuyruğuna benzeyen fecir dolayısıyla (sabah) namaz kılmak helal olmaz ve (oruç tutan için) yemek yemek de haram olmaz. Ufukta enine uza;ıp giden fecir dolayısıyla ise namaz kılmak helal olur ve (oruç tutacak olan için) yemek yemek haram olur."

 

Diğer Tahric: el-Camiu's-Sağfr, 5977 numarada belirtildiği üzere hadisi Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra'da zikretmiş olup, sahih olduğunu da belirtmektedir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

279- Namazdan Sonra Diğer Namazı Beklemenin Fazileti