HAKİM

el-Müstedrek

NAMAZ

 

277- Amellerin En Faziletlisi ilk Vaktinde Kılınan Namazdır

 

701- * ... Bize Osman b. Ömer tahdis etti, bize Malik b. Niğvel, el-Velid b. el-Ayzar'dan tahdis etti. O Ebu Amr eş-Şeybani'den, o Abdullah b. Mesud'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a en faziletli amel hangisidir? diye sordum. O: "İlk vaktinde kılınan namazdır" buyurdu.

Sika iki ravi olan Bundar b. Beşşar ile el-Hasen b. Mükerrem'in, Osman b. Ömer'den rivayette ittifakları ile bu lafız sahih olarak gelmiş bulunmaktadır. Bu hadis Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olup bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hususta bunun birtakım şahitleri de vardır.

 

 

702- Bunlardan birisini bize Ebu Said İsmail b. Ahmed el-Cürcani tahdis etti, bize Muhammed b. el-Hasen b. Mukrim tahdis etti, bize Haccac b. eş-Şari tahdis etti. Bize Ali b. Hafs el-Medaini tahdis etti, bize Şube el-Velid b. el-Ayzar'dan şöyle dediğini nakletti: Ebu Amr eş-Şeybani'yi şöyle derken dinledim: Abdullah b. Mesud'un evine işaret edip, adını vermeksizin bu evin sahibi bize tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a: En faziletli amel hangisidir? sordum. o: "İlk vaktinde kılınan namazdır" buyurdu. Sonra hangisidir? dedim. o: "Allah yolunda cihattır" buyurdu. Sonra hangisidir? dedim. o: "Anne babaya iyilik yapmaktır" buyurdu. Eğer ona daha fazlasını sorsaydım, o da bana fazlasını söyleyecekti.

 

Bu hadisi Şube'den bir topluluk rivayet etmiş bulunmaktadır. Ancak bu lafzı yalnızca Haccac b. eş-Şair, Ali b. Hafs'dan diye zikretmektedir. Haccac ise si ka bir hafızdır, Müslim ise Ali b. Hafs el-Medaini'nin rivayetini delil göstermiştir.

 

 

 

703- *Bir diğer şahidi de bize Ebu Said Ahmed b. Yakub es-Sakafi tahdis etti, bize el-Hasen b. Ali b. Şebib el-Mameri tahdis etti, bize Muhammed b. el-Müsanna tahdis etti, bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şube tahdis etti. Bana Ubeyd el-Muktib haber verip dedi ki: Ebu Amr eş-Şeybani'yi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin ashabından bir adamdan şöyle dediğini tahdis ederken dinledim:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a: En faziletli amel hangisidir? diye soruldu. o: "İlk vaktinde kılınan namazdır" buyurdu.

Sözü geçen adam Abdullah b. Mesud'dur. Çünkü bu hadiste bütün raviler Ebu Amr eş-Şeybani üzerinde ittifak etmektedir.

 

 

704- *Bunlardan birisini de bize Ebu Cafer Muhammed b. Muhammed b. Abdullah el-Bağdadi haber verdi. Bize Yahya b. Osman es-Salih es-Sehmi Mısır'da tahdis etti. Bize Ali b. Ma'bed tahdis etti, bize Yakub b. el-Velid, Ubeydullah b. Ömer'den tahdis etti. O Nafi'den, o İbn Ömer'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Amellerin en hayırlısı ilk vaktinde kılınan namazdır."

 

Burada sözü geçen Yakub b. el-Velid Medine ahalisinden Bağdat'ta yerleşmiş birisidir. Bu kitabın şartına uygun bir ravi değildir, ancak o Ubeydullah'tan bir şahittir.

 

Diğer Tahric: Tirmizı: "Namaz vaktinin ilki Allah'ın rızası, son vakitleri ise Allah'ın affıdır" rivayetini kaydetmiştir. Hakim bu haberin: Yakub bu kitabın şartılli taşıyan ravi değildir diyerek zayıf olduğuna dikkat çekmektedir. Zehebı: Yakub yalancıdır demektedir. Derim ki: Hadis Tirmizi'de (172) onun yoluyla gelmiştir. Bir sonrakine de bakınız_

 

 

 

705- *Adalet sahibi Ebu Amr Muhammed b. Ahmed b. İshak en-Nahvi tahdis etti, bize Muhammed b. Ali b. Hasen er-Rakki tahdis etti. Bize İbrahim b. Muhammed b. Sa'daka el-Amiri Kinde'de el-Eşec'in meclisinde tahdis etti. Bize Muhammed b. Humeyr el-Hamsi, Abdullah b. Ömer elÖmeri'den tahdis etti. O Nafi'den, o İbn Ömer'den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a: En faziletli amel hangisidir? diye soruldu. o: "İlk vaktinde namazdır."

 

Diğer Tahric: Bir önceki hadisin aynıdır. Bu da zayıfbir başka senettir. Hadis Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, I, 435; Darakutni, Sünen, I, 249 

 

 

 

706- Bu şahitlerden birisini de bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b. Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize Ebu Seleme Mansur b. Seleme el-Huzai tahdis etti, bize Ubeydullah b. Ömer el-Umeri, el-Kasım b. Gannam'dan, o büyük annesi ed-Dünya'dan, o büyük annesi Um Ferve'den -ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye bey'at etmiş ve ilk hicrette bulunmuş kadınlardandır- rivayet ettiğine göre o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye bazı ameller hakkında soru sorulurken şöyle dediğini dinlemiştir: "İlk vaktinde kılınan namaz."

 

Bu el-Leys b. Sa'd, el-Mutemir b. Süleyman, Kazaa b. Suveyd ve Muhammed b. Bişr el-Abdi'nin Ubeydullah b. Ömer'den, onun el-Kasım b. Gannam'dan diye rivayet ettiği bir hadistir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 426; Tirmizi, 170; İmam Ahmed, Müsned, IV, 375; Darakutni, Sünen, I, 348; Taberani, el-Kebir, XXV, 209-211. Tirmizi: Garib, hasen bir hadistir. Ancak Abdullah elUmeri yolu ile rivayet edilmektedir. O ise hadis ehli nezdinde pek güçlü bir ravi değildir. Bu hadiste ondan rivayeti nakletmekte farklılıklar (ızdırap) göstermişlerdir. Derim ki: Kasım da aynı şekilde hadisi ızdıraplı birisidir. Tirmizi bunu az önce İbn Mesud'dan geçen şahidi sayesinde hasen olarak değerlendirmiştir.

 

 

 

707- el-Leys b. Sa'd'ın rivayet ettiği hadisi bize Ebu Bekr Muhammed b. Davud b. Süleyman ez-Zahid tahdis etti, bize Ahmed b. Abdurrahman b. Muhammed b. el-Hasen el-Meafiri Mısır'da tahdis etti. Bize Ali b. Abdurrahman Allan tahdis etti, bize Amr b. er- Rabi' b. Tarık tahdis etti, bize el-Leys b. Sa'd, Ubeydullah b. Ömer'den, o Kasım b. Gannam el-Ensari'den, o babaannesi ed-Dünya'dan, o büyükannesi Um Ferve'den, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub'u şöyle derken dinledim: el-Abbas b. Muhammed ed-Duri'yi şöyle derken dinledim: Yahya b. Main'i şöyle derken dinledim: Abdullah b. Ömer el-Kasım b. Gannam'dan rivayet etmiş olmakla birlikte kardeşi Ubeydullah b. Ömer ondan rivayet nakletmemiştir.

 

 

708- * ... Bize el-Leys b. Sa'd, Ebu'n- Nadr'dan tahdis etti. O Amre'den, o Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah ruhunu kabzedinceye kadar hiçbir namazı son vaktinde kılmadı.

 

Bu Buharı ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Leys'te bunun bir başka isnadı da bulunmaktadır:

 

 

 

709- ... Bize el-Leys Halid b. Yezid'den tahdis etti. O Said b. Hilal'den, o İshak b. Ömer'den, o Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah s.a) Allah ruhunu kabzedinceye kadar son vaktinde iki defa namaz kılmış eğildir.

 

Bunun Vakidi yoluyla gelen bir şahidi daha vardır. Ancak bu da bu kitabın şartını taşımamaktadır.

 

Diğer Tahric: Bu Tirmizi, l74'deki lafzıdır. Munkatı olmakla birlikte hasen olduğunu söylemiştir. Bunu açıkça ifade edip: Hasen, garibtir, senedi muttasıl değildir demektedir. Çünkü İshak, Aişe'ye yetişmemiştir. Ancak ondan önceki hadis Amre yoluyla mevsuldür. Bundan ötürü hasen kabul edilmeyi hak etmiştir. Hadis Darakutni, Sünen, 18; Beyhaki, es-Sünenu'lKübra, I, 43S'te yer almaktadır. Bir sonraki hadise de bakınız.

 

 

 

710- *Bunu bize fakih Ebu Bekr İsmail b. Muhammed b. İsmail Rey'de tahdis etti. Bize Muhammed b. Ali el-Ezrak tahdis etti, bize Muhammed 0. Ömer tahdis etti. Bize Rabia b. Osman, İmran b. Ebi Enes'ten tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah ruhunu kabzedinceye kadar son namazı bile son vaktinde kıldığını görmedim.

 

Diğer Tahric: Bir önceki hadisin aynısıdır. İmran'ın münker rivayetleri bulunmaktadır. Vakidi ise Hakim'in de dikkat çektiği üzere metruk bir ravidir. 

 

 

 

711- *Bana Kadı Abdullah b. el-Huseyn de Merv'de haber verdi. Bize elHaris b. Ebi Usame tahdis etti. Bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize Muhammed b. İshak bildirdi.

Bize Ahmed b. Cafer el-Katıi de -ki lafız onun dur- de haber verdi. Bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti, bize İsmail b. Uleyye, Muhammed b. İshak'tan şöyle dediğini tahdis etti. Bana Yezid b. Ebi Habib, Mersed b. Abdullah el-Yezeni'den şöyle dediğini tahdis etti. Bize Ebu Eyyub gazi olarak geldi. Ukbe b. Amir de o dönemde Mısır'ın başında bulunuyordu. Akşam namazını geciktirince Ebu Eyyub bize doğru ayağa kalkıp şöyle dedi: Bu namaz da ne oluyor ey Ukbe! Ukbe işimiz vardı deyince, şöyle dedi: Allah'a yemin ederim ki benim tek üzüntüm ancak şudur: İnsanlar senin Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın böyle yaptığını gördüğünü zannedecekler. Oysa Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Ümmetim akşam namazını yıldızlar birbirinin içine girinceye kadar geciktirmedikleri sürece hayır üzere -yahut fıtrat üzere- kalmaya devam edecektir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun senedi sahih bir şahidi de bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 418; İmam Ahmed, Müsned, V, 422; VII, 147; Taberani, el-Kebir, IV, 218. Nevevi, el-Mecmu', III, 35'te hasen olduğunu belirtmektedir.

Hadisi Ebu Davud, Ebu Eyyub'un: "Allah'a yemin ederim ... tek üzüntüm şudur. .. sözü dışında tamamen rivayet etmiştir. İşte bunu zikretmediği için ben de hadisi zevaid arasında saydım. Çünkü bu ibarenin faydası da açıkça ortadadır. Ayrıca bk. Temmam, Pevaid, I, 283. Orada bundan sonra gelecek olandan başka üçüncü bir şahit de zikretmiş bulunmaktadır.

 

 

 

712- Bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize el-Huseyn b. Ali b. Ziyad bildirdi, bize İbrahim b. Musa el-Fena tahdis etti, bize Abbad b. elA"vam, Ömer b. İbrahim ve Ma'mer'den tahdis etti. İkisi Katade'den, O el-Hasen'den, o el-Ahnefb. Kays'dan, o el-Abbas b. Abdulmuttalib'den, o Nebi (s.a.v.)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Ümmetim akşam namazını yıldızlar birbirine girinceye kadar geciktirmedikleri sürece fıtrat üzere kalmaya devam edecektir."

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 689; Darimi, Sünen, l, 275; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, 1, 448; Nevevi, el-Mecmu', III, 35'te senedi ceyyiddir demektedir. el-Busiri de Misbahu'z-Zücace, 1, 87'de senedi has endir demektedir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

278- Fecir iki Tanedir Buyurdu