HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

270- Kabir Azabı Genel Olarak idrardan Dolayıdır

 

679- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. Bize Hamdan lakaplı Muhammed b. Ali el-Verrak tahdis etti, bize Affan tahdis etti, bize Ebu Avane, el-A'meş'ten tahdis etti. O Ebu Salih'ten, o Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kabir azabının çoğu idrardan dolayıdır" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Herhangi bir illetini bilmiyorum. Bununla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 348. Affan'dan böylece diye rivayet etmiştir. el-Bfısıri, el-Misbah, 141'de sahih olduğunu belirtmektedir.

 

 

 

680- Bunun Ebu Yahya el-Kattan'dan gelen bir şahidi de bulunmaktadır. Bunu bize Ali b. İsa haber verdi, bize İbrahim b. Ebi Talib tahdis etti, bize Muhammed b. Rafi tahdis etti, bize İshak b. Mansur tahdis etti, bize İsrail, Ebu Yahya'dan tahdis etti. O Mücahid'den, o İbn Abbas'tan, Nebi (s.a.v.)'e ref ederek şöyle buyurduğu nu nakletti: "Genellikle kabir azabı idrardan dolayıdır."

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid'de, (I, 207) hadisi el-Bezzar (243)'de -zevaidinde olduğu gibi- rivayet etmiştir. Taberani, el-Kebir, 11120. Senedinde Ebu Yahya el-Kattan bulunmaktadır ki Yahya b. Main bir rivayete göre onun sika olduğunu belirtmekte, diğerleri de zayıf olduğunu söylemektedirler.

Derim ki: Hadis Darakutni, Sünen, I, 12S'de de böyledir. Ancak Taberani, el-Kebir, 11104'te bir başka yoldan el-Avvam b. Havşeb'den, o Mücahid'den böylece rivayet etmiştir fakat ona kadar giden senette Abdullah b. Hiraş bulunmaktadır ki Buhari ve bir topluluk onun zayıf olduğunu söylemişlerdir. Bu sebeple hadiste bir vehim (yanılma) bulunabilir ama bu mutabaat ile daha da güçlenmektedir. Diğer taraftan Buhari ve Müslim'de İbn Abbas'ın rivayet ettiği kabirlerinde azap gören iki kişinin olayı ile ilgili olarak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin şöyle buyurduğu da sahihtir: "Bunlardan birisi sidiğinden kendisini kommazdı." Böylelikle hadisin İbn Abbas'tan sabit olduğu ortaya çıkmaktadır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

271- Namazda iken Birinizin Abdesti Bozulacak Olursa Burnunu Tutsun ve Namazdan Ayrılıp, Abdest Alsın. Bir Takım Hilelere Başvurarak Fetva Veren Herkes Bunu Delil Göstermiştir

,