HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

272- Sizden Kimse Banyo Yaptığı Yerde Küçük Abdest Bozmasın

 

Bunun yasaklanışına dair Ebu Hureyre'den, o Nebi (s.a.v.)'den diye bir rivayet nakledilmiş bulunmaktadır.

 

688- Bize el-Hasen b. Halim el-Mervezi haber verdi, bize Ebu'l-Muveccih bildirdi, bize Abdan bildirdi. Bize Abdullah bildirdi, bize Ma'mer, Eş'as'dan bildirdi. O el-Hasen'den, o Abdullah b. Muğaffel'den naklettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden herhangi bir kimse banyo yaptığı (guslettiği) bir yerde küçük abdestini bozmasın. Çünkü genellikle ,esvese ondan dolayıdır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun her ikisinin şartına da uygun bir şahidi de vardır.

 

Diğer Tahric: Bk. Hakim, Müstedrek, I, 167 (hadis no; 612)

 

 

 

689- Bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Ebu'l-Müsenna bildirdi, bize Muhammed b. el-Minhal tahdis etti, bize Yezid b. Zureyh, Said b. Ebi Arube'den tahdis etti. O Katade'den, o Ukbe b. Safvan'dan, o Abdullah b. Muğaffel'den şöyle dediğini nakletti: (Allah Rasulü) gusledilen yerde küçük abdest bozulmasını yasakladı yahut men etti.

 

Diğer Tahric: Bu da bir başka lafızdır. Ayrıca bk. Hakim, el-Müstedrek, 1, 167

 

 

 

690- Bize adaletli Amr b. Muhammed b. Mansur tahdis etti, bize Kadı İsmail b. İshak tahdis etti, bize İsmail b. Ebi Uveys tahdis etti, bize Süleyman b. Bilal tahdis etti.

Bana Muhammed b. Salih b. Hani de tahdis etti. Bize Muhammed b. Nuaym tahdis etti, bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize İsmail b. Cafer tahdis etti. (Süleyman ile birlikte) her ikisi el-Ala b. Abdurrahman'dan, o babasından, onun Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İki lanetliden sakınınız" buyurdu. Ashab: İki lanetlik nedir ey Allah'ın Rasulü? deyince, şöyle buyurdu: "Müslümanların yolunda ve gölgesinde def-i hacet yapan kişidir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Bunu Kuteybe'den diye tahriç etmiştir. Ayrıca bu hadisin sahih bir isnad ile Muhammed b. Sirin'den gelen bir şahidi de vardır ama lafzı bundan farklıdır. Yine de Müslim bunu tahriç etmemiştir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 269; Ebu Davud, 25; İbn Hibban, Sahih, 1415

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

273- Yolda Def-i Hacette Bulunmanın Ağır Vebali

,