HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

274- Deliklerde Küçük Abdest Bozmanın Yasaklanışı, (Geceleyin) Kandilleri Söndürmenin, içeceklerin Üzerini Örtüp, Kapıları Kapatmanın Tekid Edilişi

 

692- *Bize Ali b. Hamşaz tahdis etti, bize Muhammed b. İsa b. es-Seken el-Vasıti tahdis etti, bize el-Müsenna b. Muaz el-Anberi tahdis etti, bize Muaz b. Hişam tahdis etti.

Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed el-Anberi de tahdis etti, bize İbrahim b. Ebi Talib tahdis etti, bize İshak b. İbrahim ve Ubeydullah b. Said, Muhammed b. el-Müsenna, Muhammed b. Beşşar, Abbas el-Anberi ve İshak b. Mansur da tahdis etti.

İshak b. İbrahim bize bildirdi dedi. Diğerleri ise bize Muaz b. Hişam tahdis etti dedi. Bana babam Katade'den tahdis etti. O Abdullah b. Sercis'ten naklettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sakın sizden herhangi bir kimse (haşeratın) deliğine işemesin. Uyurluğunuz vakit kandili söndürünüz çünkü fare gelir fitili çeker ve ev halkının üzerine evi yakar. Kapların ağzını kapatınız, içeceklerin üzerini örtünüz, kapıları kilitleyiniz."

 

Katade'ye: "Haşeratın" deliklerinde işemek niye mekruhtur diye sorulunca, o: Çünkü oral ar cinlerin meskenleridir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 29; Nesai, l, 33. Hadisin haşerat deliklerine işeme yasağı kısmını zikretmişlerdir. Sonrasına da bakınız.

 

 

 

693- Ebu Zekeriya el-Anberi Yahya b. Muhammed'i şöyle derken dinledim: Muhammed b. İshak b. Huzeyme'yi şöyle derken dinledim: Ben yerdeki haşerat deliklerine küçük abdestin bozulmasını Abdullah b. Sercis'in verdiği şu haber dolayısıyla yasak buluyorum: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sakın sizden kimse yerdeki haşerat deliklerine küçük abdestini bozmasın" buyurdu.

Katade dedi ki: Çünkü oraları cinlerin meskenleridir. Ben kendim buraların cinlerin meskeni olduğunu kesinlikle söylüyor değilim çünkü bu Katade'nin sözüdür.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü her ikisi de bunun bütün ravilerinin rivayetini delil göstermişlerdir. Belki herhangi bir kimse vehme kapılarak Katade'nin, Abdullah b. Sercis'ten hadisi dinlemiş olduğunu zikretmediğini zannedebilir. Bu ise garib karşılanacak bir şey değildir. Asım b. Süleyman el-Ahvel'in kendilerinden dinlemediği bir takım sahabeden hadis dinlemiştir. Müslim de Asım b. Abdullah b. Sercis'in hadisini delil göstermiştir ki o da Basra'ya yerleşenlerden birisidir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Diğer Tahric: et-Telhis, r, 116'da şöyle demektedir: İbn Huzeyme ve İbnu's-Seken hadisi sahih kabul etmişlerdir. Bir önceki hadise de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

275- Sizden Herhangi Bir Kimse Büyük Abdest için (Helaya) Girdiği Vakit Euzu Billahi Mine'r-Riczi'n-Necis eş-Şeytani'r-Racim: Necis, Pislik Olan Kovulmuş Şeytandan Allah'a Sığınırım Desin

,