HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

275- Sizden Herhangi Bir Kimse Büyük Abdest için Girdiği Vakit Euzu Billahi Mine'r-Riczi'n-Necis eş-Şeytani'r-Racim: Necis, Pislik Olan Kovulmuş Şeytandan Allah'a Sığınırım Desin

 

694- *Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi, bize Kadı İsmail b. İshak tahdis etti.

Bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de tahdis etti. Bize Muhammed b. Galib tahdis edip (İsmail ile birlikte) dediler ki: Bize Amr b. Merzuk tahdis etti, bize Şube, Katade'den bildirdi. O en-Nadr b. Enes'ten, o Zeyd b. Erkam'dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Şüphesiz bu keneflere hazır bulunulur (orada şeytanlar bulunur). Bu sebeple biriniz eğer def-i hacet için (oraya) girecek olursa: Euzu billahi minerriczinnecis eş-şeytanirracim: Necis, pislik olan kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım desin."

 

Müslim, Katade'nin, en-Nadr b. Enes'ten, onun Zeyd b. Erkam'dan diye rivayet ettiği bir hadisi delil gösterdiği gibi Buhari de Amr b. Merzuk'un rivayetini delil göstermiştir. Bu hadiste Katade'ye muhalefet edilmiştir. Said b. Ebi Arube, Katade'den, o el-Kasım b. Avf eş-Şeybani'den, o Zeyd b. Erkam'dan diye rivayet etmektedir:

 

Diğer Tahric: Bu hadis bir sonraki hadisin aynısıdır. Ancak İbn Mace'de ve Ebu Davud'da bu lafızia zikredilmediğinden ötürü zevaiddendir.

 

 

 

695- Bunu bize adaletli Ebu'l-Fadl el-Hasen b. Yakub haber verdi. Bize Yahya b. Ebi Talib tahdis etti, bize Abdulvehhab b. Ata bildirdi, bize Said bildirdi.

Bize Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti, bize Ebu'l-Musenna bildirdi. Bize Muhammed b. el-Minhal bildirdi, bize Yezid b. Zurey' tahdis etti. Bize Said b. Ebi Arube, Katade'den tahdis etti. O el-Kasım b. Avf eş-Şeybani'den, o Zeyd b. Erkam'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz bu kenefler (şeytanlar tarafından) hazır bulunulan yerlerdir. Sizden biriniz oraya girecek olursa euzu bike mine'l-hubsi ve'l-habais: Sana hubsden ve habaisden (pislikten ve pis şeylerden / erkek ve dişi şeytanlardan) sığınınm desin."

 

Her iki senet de Sahih'in şartına uygun olmakla birlikte ikisi de bu lafızla bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi de Abdulaziz b. Suhayb'ın, Enes'ten yalnızca istiazeyi sözkonusu ettiği hadisi ittifakla rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 6; İbn Mace, 296; İmam Ahmed, Müsned, IV, 369; Nesai, Amelu'l-Yevmi ve'l-Leyle, 75; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, I, 96; İbn Hibban, Sahih, 1408; İbn Huzeyme, Sahih, 69. Hasen, sahih bir hadistir.

 

 

 

696- Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti, bize Abdullah b. Eyyub b. Zazan ed-Darir tahdis etti.

Bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de haber verdi. Bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis edip (Abdullah ile birlikte) dediler ki: Bize Hutbe b. Halid tahdis etti, bize Hemmam, İbn Cureyc'den tahdis etti. O ez-Zühri'den şöyle dediğini nakletti: -Ki ben bunu ancak ez-Zühri'den diye biliyorum- O Enes'ten diye rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) helaya girdiği vakit yüzüğünü bırakırdı.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, ı9; Tirmızı, 1746; NeslU, VIII, 178; İbn Mace, 303; İbn Hibban, Sahih, 1413. Tirmizi: Hasen, sahih, garib bir hadistir derken başkası zayıf olduğunu kabul etmektedir. Ayrıca bk. Telhisu'l-Habir, I, 107 ile bir sonraki hadise de bakınız.

 

 

 

697- Bize Ali b. Hamşaz da tahdis etti, bize Ubeyd b. Abdulvahid tahdis etti, bize Yakılb b. Ka'b el-Antaki tahdis etti, bize Yahya b. el-Mütevekkil elBasri, İbn Cureyc'den tahdis etti. O ez-Zühri'den naklettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakşı (Muhammedun Rasulullah) olan bir yüzük taktı, helaya girdiği vakit onu çıkartırdı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Her ikisi de yalnızca yüzükteki nakşı bildiren hadisi tahriç etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadis merhum Hakim Ebu Abdullah'ın dediği gibidir. Bu da bir önceki hadisin illetli olduğunu gösteren mürsel bir rivayettir.

 

 

 

698- * ... Bize Muhammed b. İshak, el-A'meş'ten tahdis etti. O Mücahid'den, o İbn Abbas'tan: "Orada tertemiz olmayı arzu eden erkekler vardır" buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bu ayet nazil olunca Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uveym b. Saide'ye birisini göndererek: "Allah'ın kendisi sebebiyle sizden övgüyle söz ettiği bu temizlik nedir?" diye sardurttum. Onlar: Ey Allah'ın Nebisi! Bizden erkek olsun, kadın olsun büyük abdest yaptıktan sonra mutlaka dübürünü-ravi: yahut makadını dedi- yıkar dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İşte bunun hakkında (yüce Allah böyle buyurmuştur)" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Bu hadisi Seleme b. el-Fadl bu şekilde Muhammed b. İshak'tan diye rivayet etmiştir. Ebu Eyyub'un rivayet ettiği hadis de bunun şahididir.

 

Diğer Tahric: Buna yakın bir rivayet daha önce Uveyn'den geçmiş bulunmaktadır. Bk. Hakim, Müstedrek, l, 155 (hadis no: 571 -çeviren-) ed-Durru'l-Mensur, III, 497'de hadisin Ebu'ş-Şeyh ve İbn Merduye tarafından rivayet edildiği de belirtilmektedir. İbn Abbas'ın rivayet ettiği hadisi de Taberanı, el-Kebir, l1065'te yer almaktadır. Hadisi Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, l, 212'de zikretmiş ve: Senedi hasendir. Şu kadar var ki İbn İshak tedlis yapar burada da hadisi "an" lafzını kullanarak rivayet etmektedir. (Yani sema lafzını kullanmadığı için tedlis yaptığı anlaşılmaktadır demektedir.)

 

 

 

699- Bunu bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Muhammed b. Eyyub bildirdi.

Bana Abdullah b. Muhammed b. Musa da haber verdi. Bize İsmail b. Kuteybe tahdis edip (Muhammed b. Eyyub ile birlikte) dediler ki: Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize Abdurrahim b. Süleyman tahdis etti. O Vasıl b. es-Saib er-Rukaşi'den, o Ata b. Ebi Rebah ile İbn Sevre'den, o amcası Ebu Eyyub'dan şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü! Şu: "Orada tertemiz olmak isteyen erkekler vardır. Allah çokça temizlenenleri sever." (Tevbe, 108) buyruğunda sözü edilenler kimlerdir? dediler. O şöyle buyurdu: "Bunlar su ile istinca ederlerdi ve gecenin tümünü uyku ile geçirmeyen kimselerdi."

 

İşte bu Taharet bölümüne dair Buhari ve Müslim'in -Allah ikisinden de razı olsun- şartına uygun olup, kendilerinin tahriç etmediği hadislerden bize kadar ulaşan rivayetlerin nihayetidir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, I, 2l3'te diyor ki: Hadisi Taberani, el-Kebir'de rivayet etmiştir. Senedinde Vasıl b. es-Saib bulunmaktadır ki o zayıfbir ravidir. Ebu Eyyub'un rivayet ettiği hadisi de İbn Mace: "Onlar geceleyin uyurlardı" ifadesi dışında rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namaz Bölümü