HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

269- Abdest Alırken Parmak Aralarını Hilallemek

 

672- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb tahdis etti, bize Esed b. Asım tahdis etti, bize el-Huseyn b. Hafs, Süfyan'dan tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. Muhammed b. Sayrafi de haber verdi, bize Abdussamed b. el-Fadl tahdis etti, bize Kabisa tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti.

Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b.

Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Veki" tahdis etti, bize Süfyan, Ebu Haşim'den tahdis etti. O Asım b. Lakik b. Sabra'dan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Abdest aldığın vakit parmaklarının arasını (diğer parmaklarınla su geçmesini sağlamak için) hilalle" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in ravilerinin çoğunluğunun rivayetlerini delil gösterdikleri bir hadistir. Diğer taraftan bu hadisi Asım b. Lakid b. Amir b. Sabra'nın babasından bunu münferid olarak rivayet ettiği için bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Asım hakkındaki açıklamalarımızı da daha önce zikretmiş idi k. Bu hadisin bir şahidi de vardır:

 

Diğer Tahric: Daha önce geçtiği gibi hadisi Ebu Davud, 142-144; Nesai, I, 66; İmam Ahmed, Müsned, IV, 33; İbn Mace, Sünen, 407'de kaydetmişlerdir. Ayrıca I, 147'ye de bakınız. Orada hadisin kaynakları uzunca gösterilmiştir.

 

 

 

673- Bize Abdussamed b. Ali b. Mukrim el-Bezzar haber verdi, bize Cafer b. Muhammed b. Şakir tahdis etti, bize Said b. Abdulhamid b. Cafer tahdis etti, bize Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad, Musa b. Ukbe'den tahdis etti. O Salih'ten, o İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: Abdest aldığın vakit ellerinin ve ayaklarının parmaklarının arasını hilalle (aralarına su girmesini sağla)."

 

Burada sözü geçen Salih zannederim et-Tev'eme'nin azatlısıdır. Eğer o ise bu kitabın şartına uygun değildir. Esasen ben bunu yalnızca bir şahit olarak tahriç ettim.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 39; İbn Mace, 446. Ravilerinden Salih'in hafızası bozulmuştur. Ancak İbn Ukbe bundan önce kendisinden rivayette bulunmuştur. Bundan dolayı Tirmizi: Hasen, garib bir hadistir demiştir.

 

 

 

674- *Bize Kadı Abdullah b. el-Huseyn haber verdi, bize el-Haris b. Usame tahdis etti, bize Ebu'n-Nadr Haşim b. el-Kasım tahdis etti, bize İsa b. el-Müseyyeb tahdis etti, bize Ebu Zur'a, Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ensardan bir takım kimselerin evine gelirdi ama onlardan önce daha başka evler de vardı, onlara gitmezdi. Bu o ev sahiplerine ağır gelince, ey Allah'ın Rasulü filanın evine gidiyorsun ama bizim evimize gelmiyorsun dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin evinizde bir köpek vardır" buyurdu. Onlar: Onların evinde de bir kedi vardır deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kedi bir et obur hayvandır" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, 1, 296'da: Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde İsa b. el-Museyyeb vardır ve o zayıftır demektedir. Zehebi de şöyle demektedir: Ebu Davud dedi ki: İsa zayıftır, Ebu Hatim de: Pek kuvvetli değildir demiştir.

 

 

 

675- Bize Amr b. Muhammed b. Mansur tahdis etti, bize Muhammed b. Süleyman b. el-Haris tahdis etti, bize Ebu Nuaym tahdis etti, bize İsa b. elMüseyyeb tahdis etti.

Bana Kadı Yahya b. Mansur da haber verdi, bize Muhammed b. Abdusselam haber verdi, bize Yahya b. Yahya tahdis etti. Bize Veki", İsa b. elMuseyyeb'den hadisi buna yakın olarak bildirdi. 

 

Bu sahih bir hadis olduğu halde bunu tahriç etmemişlerdir. İsa b. elMuseyyeb, Ebu Zur'a'dan (bunu) münferiden rivayet etmiştir. Ancak o saduk (doğru sözlü) birisidir ve asla cerh edilmemiştir.

 

Diğer Tahric: Bir önceki hadisin aynısıdır. Hakim (İsa b. el-Museyyeb hakkında) söylediklerinde yanıImış bulunmaktadır. Çünkü Ebu Hatim, er-Razi ile Ebu Davud ve başkaları onun zayıf olduğunu söylemişlerdir. İbn Ebi Hatim, el-İlel'de şöyle demektedir: Ebu Zur'a'ya onun hakkında soru sordum. o: Hadisi Ebu Nuaym merfu olarak zikretmemiştir ve o daha sahihtir. İsa pek kuvvetli birisi değildir dedi. el-Ukayli şöyle demektedir: Bu hadis üzere ancak onun gibi yahut ondan daha aşağı kimseler buna mutabaat ederler. İbn Hibban da şöyle demiştir: (İsa) rivayeti delil gösterilecek sınırın dışına çıkmıştır demektedir. Telhisu'l-Habir, II, 113'de.

 

 

 

676- * ... Bize Ebu'l-Ahvas, el-A'meş'ten tahdis etti. O İbrahim'den, o  Alkame'den şöyle dediğini nakletti: Bir seferde Selman el-Farisi ile birlikte idik. İhtiyacını gördükten sonra ona: Abdest al da sana Kur'an'dan bir ayete dair soru soracağız dedik. o: Bana sorabilirsiniz çünkü elimi Kur'an'a değdirmeyeceğim dedi ve bize istediğimiz yerleri okudu. Kendisiyle onun arasında ise su yoktu (yani ona soru sormadan önce abdest almamıştı).

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla beraber mevkuf olduğundan dolayı bunu tahriç etmemişlerdir. Aynı şekilde sika ravilerden bir topluluk da bunu el-A'meş'ten, o İbrahim'den, o Abdurrahman b. Yezid'den, o Selman'dan diye de rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadis mevkuf ve sahih olup, bir illeti yoktur.

 

 

 

677- Bunu bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar tahdis etti, bize Ahmed b. Yunus ed-Dabbi tahdis etti, bize Ebu Bedr Şuca' el-A'meş'ten tahdis etti.

 

 

678- Bize Fakih Ebu'l-Velid de haber verdi, bize el-Hasen b. Süfyan tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr tahdis etti. Bize babam ve Ebu Muaviye, el-A'meş'ten tahdis etti. O İbrahim'den, o Abdurrahman b. Yezid'den, o Selman'dan deyip, hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

270- Kabir Azabı Genel Olarak idrardan Dolayıdır

,