HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

268- Ayakta ve Oturarak Küçük Abdest Bozmak

 

664- Bize adaletli ravi Ebu'l-Hasan Muhammed b. Ali b. Bekr ile Ebu Mansur Muhammed b. el-Kasım el-Ateki tahdis edip dediler ki: Bize Ahmed b. Nasr tahdis etti, bize Ebu Nuaym tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti.

 

 

665- Bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed b. Seleme el-Anezi haber verdi, bize Muaz b. Necde el-Kuraşi tahdis etti, bize Kabisa b. Ukbe tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti.

 

 

666- *Bize fakih Ebu'n-Nadr da haber verdi. Bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Muhammed b. Kesir tahdis etti, bize Süfyan, el-Mikdam b. Şureyh b. Hani'den tahdis etti. O babasından, o Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerine Kur'an indirildiğinden itibaren ayakta küçük abdest bozmadı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir ama her ikisi de ittifakla el-A'meş'in, Ebu Vail'den, onun Huzeyfe'den: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kavme ait çöplüğe gitti ve ayakta küçük abdestini bozdu dediği şeklindeki hadisini ittifakla tahriç etmişlerdir.

 

 

 

667- *Bu hadis ayrıca Ubeydullah b. Ömer'den, o Nafi'den, o İbn Ömer (r.a)'dan dedi ki: Ömer: Müslüman olduğumdan bu yana ayakta küçük abdest bozmadım dedi diye de rivayet edilmiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi de hadisi böylece muallak olarak rivayet etmiş ve: Bu merfu olan Abdulkerim'in rivayet ettiği hadisten daha sahihtir dedikten sonra biraz sonra gelecek olan İbn Mesud'un rivayet ettiği hadisi zikretmektedir.

Derim ki: İbn Ömer'in, Ömer'den diye rivayet ettiği ve Abdulkerim yoluyla gelen merfu hadis ve buna dair açıklamalar (I, ıS5)'te gelecektir. 

 

 

 

66S- *İbrahim b. Alkame'den, o Abdullah (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Ayakta olduğun halde küçük abdestini bozman cefa (haktan uzaklaşış) kabilindendir.

 

 

669- Ebu Hureyre'den, oRasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan ayakta küçük abdest bozmaktaki mazeretinin ne olduğu da rivayet edilmiştir.

Bunu bize Ebu İmran Musa b. Said el-Hanzali Hemdan'da tahdis etti.

Bize Yahya b. Abdullah b. Mahan el-Kerabisi tahdis etti. Bize Hammad b. Gassan el-Cufi tahdis etti. Bize Ma'n b. İsa tahdis etti, bize Malik b. Enes, Ebu'z-Zinab'dan tahdis etti. O el-Arec'den, onun Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyluğunun iç tarafındaki bir yaradan ötürü ayakta küçük abdestini bozdu.

 

Bu Hammad b. Gassan'ın münferiden rivayet ettiği sahih bir hadistir.

Ravilerinin tamamı sikadırlar.

 

Diğer Tahric: Beğavi, Şerhu's-Sünne, r, 387; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, r, ıol. Zehebi dedi ki: Darakutni, Hammad'ın zayıfbir ravi olduğunu söylemiştir.

 

 

 

670- Bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize el-Hasen b. Ali b. Ziyad bildirdi, bize İbrahim b. Musa tahdis etti, bize Halid b. Abdullah, Amr b. Yahya'dan tahdis etti. O babasından, o Abdullah b. Zeyd'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin aldığı tek avuç su ile mazmaza ve istinşak yaptığını gördüm. Bunu üç defa tekrar etti.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte ikisi de bu lafızIa bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 28. Abdullah b. Zeyd 'in rivayet ettiği bu hadisin kaynakları daha önce i, 151'de gösterilmiş idi.

 

 

 

671- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub er-Rabi"den tahdis etti. O Şafii -Allah'ın rahmeti üzerine olsun-'den şöyle dediğini nakletti: Eğer her ikisini (mazmaza ve istinşakı) tek bir avuç su ile yapacak olursa bu caizdir. Eğer her birisi için ayn ayn su alırsa bunu biz daha çok severiz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

269- Abdest Alırken Parmak Aralarını Hilallemek

,