HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

266- Yarası Bulunup da ihtilam Olan Bir Kimse Ne Yapar?

 

649- Bize Bişr b. Bekr tahdis etti, bana el-Evzai tahdis etti, bize Ata b. Ebi Rebah'ın tahdis ettiğine göre o Abdullah b. Abbas'ı şu haberi verirken dinlemiştir: Bir adam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde yaralanmıştı. Sonra ihtilam oldu ve gusletti, akabinde de öldü. Bu durum Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye ulaşınca: "Onu öldürdüler. Allah onların canını alsın. Bilgisizliğin şifası soru sormak değil midir?" buyurdu. Bize ulaştığına göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bu durum hakkında soru sorulunca şöyle buyurdu: "Vücudunu yıkayıp, başının yaralı kısmını yıkamadan bırakmış olsaydı (bu ona yeterdi)."

 

Bu hadisi el-Hıkl b. Ziyad da rivayet etmiştir. O ise Evzaİ'den hadis rivayet edenlerin en sağlamlarındandır. Bununla birlikte Evzaİ'nin, Ata'dan hadisi dinlemiş olduğunu zikretmemektedir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 333; İbn Mace, 572. Bu İbn Mace'nin lafzıdır. Ayrıca İbn Hibban, 3ı4 ve devamına da bakınız.

 

 

 

650- *Bize Abdullah b. Muhammed b. Ahmed b. Ali b. Mahled el-Cevheri Bağdat'ta haber verdi. Bize İbrahim b. el-Heysem el-Beledi tahdis etti, bize Abdullah b. Salih tahdis etti, bize Hıkl b. Ziyad tahdis etti.

 

Bize fakih Ebu Bekr b. İshak da haber verdi, bize el-Hasen b. Süfyan bildirdi, bize el-Hakem b. Musa tahdis etti, bize Hıkl tahdis edip dedi ki: elEvzaİ'yi şöyle derken dinledim: Ata, İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti:

 

Bir adam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde yaralanmıştı. Bu adam cünüp oldu, ne yapacağına dair fetva sorunca, ona gusletmesi emredildi. O da gusletti ve akabinde öldü. Bu durum Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a ulaşınca: "Onu katlettiler. Allah onların canını alsın! Bilgisizliğin şifası soru sormak değil miydi?" buyurdu.

 

Bana ulaştığına göre daha sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a (ne yapması gerekirdi) diye soruldu ve o: "Vücudunu yıkayıp, yara isabet eden yerleri yıkamadan bırakmış olsaydı, ona yeterdi."

 

Diğer Tahric: Bu da bir önceki hadis gibidir. "Ona yeterdi" kısmı müstesna. Bk. Hakim, Müstedrek, l, 165. Hadisin kaynakları orada gösterilmiş idi.

 

 

 

651- '" Bize Abdullah b. Nafi tahdis etti, bize el-Leys b. Sa'd, Bekr b. Sevada'dan tahdis etti. O Ata b. Yesar'dan, o Ebu Said el-Hudri'den şöyle dediğini nakletti: İki kişi bir yolculuğa çıktı. Namaz vakti geldi, beraberlerinde su yoktu. Bu sebeple temiz bir toprakla teyemmüm edip namaz kıldılar. Daha sonra vakit çıkmadan su buldular. Onlardan biri namazı ve abdesti iade etti, diğeri iade etmedi. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına geldiler ve bu durumu ona anlatınca, namazını iade etmeyen kimseye: "Sünnete isabet ettirdin ve kıldığın namazın senin için yetti" buyurdu. Abdest alan kimseye de: "Sana da edr iki defa verildi" buyurdu. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Abdullah b. Nafi sika birisidir.

Bu senet el - Leys'den mevsul olarak zikredilmiş, başkası ise bunu mürsel olarak aktarmıştır.

 

Diğer Tahric: Nesai, l, 213; Ebu Davud, 338, 339. Buradaki lafız Ebu Davud'un Sünen'indeki lafızdır. Ebu Davud bu hadiste Ebu Said'i sözkonusu ettikten sonra şunları söylemektedir: Hadis (bu senediyle) mahfuz değildir, mürseldiL Derim ki: Hakim de buna dikkat çekmiş bulunmaktadıL Bir sonraki rivayete bakınız.

 

 

 

652- Bunu bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi, bize Ahmed b. İbrahim b. Milhan bildirdi, bize Yahya b. Bukeyr tahdis etti, bize el-Leys, Humayra b. Ebi Naciye'den tahdis etti. O Bekr b. Sevada'dan, o Ata b. Yesar'dan, o Nebi s.a)'den hadisi buna yakın olarak zikretti. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. 

 

Diğer Tahric: Hadisi aynı şekilde Ebu Davud da tahriç etmiştir. Bir önceki nota bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

267- Teyemmümün Hükümleri

,