HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

262- istihaza Hükümleri

 

632- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yaküb tahdis etti, bize el-Abbas b. Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize Ebu Amir Abdulmelik b. Amr el-Akdi tahdis etti, bize Zuheyr b. Muhammed tahdis etti, bize Abdullah b. Muhammed b. Akil tahdis etti.

 

Bize Kadı Abdullah b. el-Huseyn de haber verdi, bize el-Haris b. Ebi Usame tahdis etti, bize Zekeriya b. Ali tahdis etti, bize Abdullah b. Amr er-Rakki, Abdullah b. Muhammed b. el-Akil'den tahdis etti. O İbrahim b. Muhammed b. Talha'dan, o amcası İmran b. Talha'dan, o annesi Cahş kızı Hamne'den şöyle dediğini nakletti: Oldukça büyük ve şiddetli bir hayız kanı görerek istihaza oluyordum. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a fetva sorup, durumu bildirmek üzere gittim. Onun kızkardeşim Cahş kızı Zeyneb'in evinde olduğunu gördüm. Ey Allah'ın Rasulü ben oldukça büyük ve şiddetli bir ay hali ile istihaza kanı gören bir kadınım. Bu hususta senin görüşün nedir? Benim namazımı, orucumu engelledi. Şöyle buyurdu: "Sana pamuk kullanmanı tavsiye ederim çünkü o kanı giderir." Hamne dedi ki: O bundan (pamuğun kesebileceğinden) daha fazladır. Adeta döküyorum gibi boşalıyor. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sana iki hususu emredeceğim. Hangisini yaparsan diğerini yapmana gerek bırakmaz. Eğer her ikisine de gücün yeterse sen daha iyisini bilirsin." Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (devamla) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki bu şeytanın tekmelerinden bir tekmedir. (Kadın) aziz ve celil olan Allah'ın ilmine uygun olarak altı gün yahut yedi gün ay hali olur. Sonra guslet. Senin ne zaman ay hali sürenin bitip temiz olduğunu görürsen gecesiyle gündüzüyle 23 yahut 24 gün namaz kıl ve oruç tut. Bu sana yeterli gelecektir. Aynı şekilde her ay sair kadınların ay hali olup, temizlenme vakitlerinde yaptıkları gibi sen de aynısını yap. Eğer öğle namazının kılınış vaktini geciktirip, ikindiyi erkene alıp, guslederek öğle ve ikindi namazlarını bir arada kılmaya ve akşam namazının kılın ış vaktini geciktirip yatsıyı erken vaktinde kılıp sonra da guslederek her iki namazı bir arada kılabilecek gücü kendinde bulursan böyle yap ve eğer yapmaya gücün yeterse oruç da tut." Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu ise her iki şekilden daha çok hoşuma gider."

 

Buhari ve Müslim istihazaya dair hadisi ittifakla ez-Zühri ve Hişam b. Urve'nin, Aişe'den, onun Ebu Hubeş kızı Fatıma'dan, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye sordu şeklindeki hadisi ittifakla tahriç etmişlerdir. Sözü geçen bu hadiste Cahş kızı Hamne'ye dair ve Abdullah b. Muhammed b. Akil b. Ebi Talib'in rivayet ettiği bu hadisteki bu lafızlar bulunmamaktadır. Abdullah b. Muhammed ise Kureyş'in eşrafından ve aralarında en çok rivayeti bulunanlardan birisidir. Şu kadar var ki Buhari ile Müslim onun rivayetini delil göstermemişlerdir.

Bu hadisin şahitlerine gelince;

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 287; Tirmizi, 128; İbn Mace, 622; İmam Ahmed, Müsned, VI, 434; Darakutni, Sünen, 1,214; Abdurrezzak, el-Musannef, 1174; Tirmizi: İbn Akil bir parça leyyin olmakla birlikte hasen, sahihtir demiştir.

 

 

 

633- Şa'bi'nin, Mesruk'un hanımı Humeyr'den, onun Aişe (r.anha)'dan diye rivayet ettiği hadis ile Ebu Akil Yahya b. el-Mütevekkil'in, Behiye'den, onun Aişe'den diye rivayet ettiği hadis. Bunların burada zikredilmeleri ise oldukça uzun sürer.

 

 

634- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize er-Rabi' b. Süleyman tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana Amr b. el-Haris, İbn Şihab'dan haber verdi. O Urve b. ez-Zubeyr ile Amra'dan, o Aişe'den diye haber verdiğine göre Cahş kızı Um Habibe, Abdurrahman b. Avf'ın nikahı altında idi. Yedi yıl süre ile istihaza kanı görünce Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu ay hali değildir, aksine bu bir damardır, bu sebeple guslet" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Müslim, 334; Ebu Davud, 285, 288; Nesaf, I, Il9; İbn Hibban, 1352

 

 

 

635- Bize Ahmed b. Cafer el-Katii haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bize Ebu'l-Muğire, el-Evzai'den tahdis etti. O ez-Zühri'den, o Urve'den ve Amre'den, ikisi Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Um Habibe, Abdurrahman b. Avf'ın nikahı altında iken yedi yıl süreyle istihaza kanı gördü. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine şunu emretti: "Ay hali vakti geldiği takdirde namazı bırak. Vakti bitince de guslet ve namaz kıl."

 

Amr b. el-Haris ile el-Evzai'nin hadisleri Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim, Süfyan b. Uyeyne ile İbrahim b. Sa'd'ın, ez-Zühri'den rivayet ettikleri hadisi tahriç etmişlerdir. Muhammed b. Amr b. Alkame de el-Evzai'ye bu rivayetini ez-Zühri'den bu lafızlarla nakletmesinde mutabaatta bulunmuştur ve bu hadis Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 321; Müslim, 334; Ebu Davud, 288-291; Nesdi, I, 181; İbn Mace, 626. Buhari ve Müslim'in lafzı da buna yakındır. Buradaki lafız Tirmizi, 129'dadır.

 

 

 

636- Bunu bize Ebu'l-Fadl Muhammed b. İbrahim el-Müzekki haber verdi. Bize el-Huseyn b. Muhammed b. Ziyad tahdis etti. Bize Muhammed b. el-Müsenna tahdis etti, bize İbn Ebi Adiy tahdis etti, bize Muhammed b. Amr tahdis etti. Bana İbn Şihab, Urve b. ez-Zubeyr'den tahdis etti. O Ebu Hubeyş'in kızı Fatıma'dan naklettiğine göre istihaza kanı görüyordu. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: "Ay hali kanı geldiği takdirde (bil ki) o bilinen, siyaha çalan bir kandır. Eğer bu kanı görürsen namazdan uzak dur. Başka türlü olursa abdest al ve namaz kıL. Çünkü o (kan akıtan, çatlak) bir damardır."

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 286, 304; Nesai, i, 185; İbn Hibban, 1348. Aslı Müslim, 333'tedir.

 

 

 

637- Bize Ebu Sehl b. Ziyad el-Kattan da Bağdat'ta haber verdi. Bize Yahya b. Cafer tahdis etti, bize Adiy b. Asım tahdis etti. Bize Suheyl b. Ebi Salih tahdis etti.

Bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de tahdis etti, bize Muhammed b. Bişr b. Matar tahdis etti, bize Vehb b. Bakiyye tahdis etti, bize Halid b. Abdullah, Suheyl b. Ebi Salih'ten tahdis etti. O ez-Zühri'den, o Drve b. ez-Zubeyr'den, o Humeys kızı Esma'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a: Ebu Hubeyş kızı Fatıma şu şu zamandan beri istihaza kanı gördü ve namaz kılmıyor dedim. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Fesubhanallah! Bu şeytandandır. (İçi su dolu) bir leğene otursun. Suyun üzerinde sarılık gördüğü takdirde öğle ve ikindi için bir tek gusül alsın. Akşam ve yatsı için de bir tek gusül alsın, sabah için de bir tek gusül alsın. Bunlar arasında da abdest alsın."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu lafızIada bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 296

 

 

 

638- Bize adaletli ravi el-Hasen b. Yakub tahdis etti, bize Yahya b. Ebi Talib tahdis etti, bize Abdulvehhab b. Ata tahdis etti, bize Hişam b. Hassan tahdis etti.

Bize fakih Ebu Bekr b. İshak da haber verdi. Bize Ebu'l-Müsenna bildirdi, bize Müsedded tahdis etti, bize İsmail b. Uleyye, Eyyub'tan tahdis etti. Hepsi Muhammed b. Sirin'den, o Um Atiye (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Bizler temizlikten sonra bulanık rengi andıranı ve sarılığı hiçbir şey saymazdık.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 307-308; Nesai, r, 186. Bu Buhari'nin (r, 115) ile İbn Mace'nin (647)'de lafzıdır. Bir sonraki hadise de bakınız. Hakim bu rivayet hususunda yanılmıştır.

 

 

 

639- Bize Muhammed b. Muhammed b. el-Has en haber verdi. Bize Ali b. Abdulaziz tahdis etti, bize Haccac b. Minhal tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Katade'den tahdis etti. O Um el-Uzeyr'den, o Um Atiyye'den -ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye bey'at etmişti- şöyle dediğini nakletti: Bizler temizlendikten sonra bulanık rengi ve sarılığı bir şey saymazdık.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Um el-Huzeyl ise Sirin kızı Hafsa'dır. Oğlunun ismi ise HuzeyI, kocasının adı Abdurrahman'dır. el-Huzeyl b. Abdurrahman da annesinden müsned olarak da rivayette bulunmuştur.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud'un ve Nesai'nin Sünenlerindeki lafızları böyledir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

263- Loğusa ve Ay Hali Olan Kadın Loğusalık ve Ay Hali Olduğu Günlerdeki Namazın Kazasını Yapmazlar