HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

264- Loğusalık Süresi Kırk Gündür

 

643- *Bize Hafız Ebu Bekr b. Ebi Darim haber verdi, bize Ahmed b. Musa et-Temimi tahdis etti, bize Ebu Bilal el-Eş'ari tahdis etti, bize Ebu Şihab, Hişam b. Hassan'dan tahdis etti. O el-Hasen'den, o Osman b. Ebi'l-As'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (s.arı: "Kadınlar için loğusalıklarında kırk gün süre belirlenmiştir" buyururken dinledim.

 

Bu aziz (benzerine az rastlanılır) bir sünnettir. Eğer bu isnad Ebu Bilal'den yana esenliğe kavuşuyor ise mürsel ve sahih bir hadistir. Çünkü el-Hasen, Osman b. Ebi'l-As'tan hadis dinlememiştir.

Bunun benzeri bir isnad ile bir şahidi de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, I, 281'de: Hadisi Taberani, el-Kebir'de rivayet etmiş olup, senedinde İsmail b. Müslim el-Mekki vardır ve o zayıf bir ravidir demektedir. Derim ki: Bu ravi Hakim'in senedinde bulunmamaktadır. Diğer taraftan hadisin senedi ile ilgili olarak Hakim'in söylediklerini de görmekteyiz. Bir sonraki hadise bakınız.

 

 

 

644- Onu bize Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah b. el-Cuneyd haber verdi. Bize Musa b. Zekeriya et-Tusteri tahdis etti.

Bize Amr b. el-Huseyn de tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah b. Ulase tahdis etti. O Abde b. Ebi Lubabe'den, o Abdullah b. Babah'tan, o Abdullah b. Amr'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

 

"Loğusa kadın kırk gün bekler. Eğer bundan önce temizlendiğini görecek olursa artık o temizdir. Şayet kırk günü aşacak olursa o takdirde o kadın istihaza durumundadır. Gusleder ve namaz kılar. Kan gelecek olursa herbir namaz için de abdest alır."

 

Amr b. el-Huseyn ile Muhammed b. Ulasa, Buhari ve Müslim'in şartını taşıyan ravilerden değildir. Ben bu hadisi hayrete düşmüş bir vaziyette şahit olarak zikrettim.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, 1, 2S0'de: Bunu Taberani, el-Evsat'ta tahriç etmiştir, senedinde Amr b. el-Huseyn vardır ki o da zayıfbir ravidir denilmektedir. Hakim de buna dikkat çekmiş bulunmaktadır.

 

 

 

645- *Bize Ebu Sehl Ahmed b. Muhammed b. Ziyad en-Nahvi Bağdat'ta haber verdi. Bize Ebu İsmail Muhammed b. İsmail es-Sülemi tahdis etti, bize Abdusselam b. Muhammed el-Hımsi ve Bakiyye b. Suleym tahdis etti. Bize Bakiyye b. el-Velid tahdis etti. Bana el-Esved b. Salebe, Ubade b. Nusey'den haber verdi. O Abdurrahman b. Osman'dan, o Muaz b. Cebel'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Loğusa kadının üzerinden yedi gün geçtikten sonra temizlendiğini görecek olursa gusletsin ve namaz kılsın."

 

Müslim, Bakiyye b. el-Velid'in rivayetini delil göstermiştir. el-Esved b. Salebe ise bilinen Şamlı bir ravidir, hadis bu konuda garibtir.

 

Diğer Tahric: Fevaidu't-Temmam, 231; Darakutni, Sünen, l, 221; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, i, 342'de senedi güçlü değildir diyerek. Ancak İbnu't-Türkmani muhalif kanaatte olanın görüşünün hakikatini bilmeyen bir kişi üslubuyla cevap vermiştir. Çünkü Beyhaki el-Esved'den ötürü hadisin senedinin kavi olduğunu söylememiştir. Taklitte de meçhulolduğu belirtilmektedir. İbnu'l-Medini: Bilinmeyen birisidir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

265- Aşırı Soğukta Cünüplükten Dolayı Gusletmemek