HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

255- Abdesti Sıkışmış Mümin Bir Adama

Namaz Kılması Helal Değildir

 

615- ... Bize Şuayb b. İshak, Sevr b. Yezid'den tahdis etti. O Yezid b. Şureyh el-Hadrami'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir kimsenin abdeste sıkışmış halde iken -hafifleyinceye kadar- namaz kılması helal değildir,"

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 91'deki lafzıdır. İbn Mace, 618

 

 

 

616- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub haber verdi, bize Yahya b. Muhammed b. Yahya tahdis etti, bize Müsedded tahdis etti.

Bize Ahmed b. Cafer de haber verdi. Bize Abdullah b. Ahmed tahdis etti.

Bana babam tahdis etti. (Yahya b. Muhammed ile birlikte) dediler ki: Bize Yahya b. Said, Ebu Hareze'den tahdis etti. O Abdullah b. Ebi Bekr b. Muhammed b. Amr b. Hazm'dan, o el-Kasım b. Muhammed'den şöyle dediğini nakletti: Aişe'nin yanında idik. Ona yemeği getirilince el-Kasım b. Muhammed namaz kılmak üzere ayağa kalktı. Aişe: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Yemek hazırken de kişi namaz kılmaz, küçük ve büyük abdesti kendisini sıkıştırırken de namaz kılmaz" dedi. 

 

Diğer Tahric: Müslim, 560; Ebu Davud, 89. Hakim (Buhari ve Müslim tarafından tahriç edilmediğine işaret etmekle) yanılmıştır. Bu hadis Müslim'de yer almaktadır.

 

 

 

617- ... Bize Ebu Attab Sehl b. Hammad tahdis etti, bize Abdulaziz b. Abdullah b. Seleme, Amr b. Yahya'dan tahdis etti. O babasından, o Abdullah b. Zeyd'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi. Biz de kendisine sarı bakırdan bir kap içerisinde su çıkardık, onunla abdest aldı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 100; İbn Mace, 471. Daha önce muhtasar ve uzun olarak geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

618- Bunun Aişe (r.anha) tarafından rivayet edilen bir şahidi de bulunmaktadır. Bunu bize Ali b. İsa el-Hiri tahdis etti, bize el-Huseyn b. Muhammed b. Ziyad tahdis etti, bize Ebu Kureyb tahdis etti, bize İshak b. Mansur, Hammad b. Seleme'den tahdis etti. O Hişam b. Urve'den, o babasından, o Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte sarıdan mamül bir kap içinde guslederdik.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 98, 99. Aişe (r.anha)'ın Efendimiz ile birlikte aynı kapta yıkandığını Buhar;, 247; Müslim, 319; Ebu Davud, 238; Nesai, i, 127 ve başkaları da zikretmiş bulunmaktadırlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

256- Sarıklara Ayaklara Giyilen Mest Çorap ve Benzeri Şeyler Üzerine ve Sarık Üzerine Mesh Etmek