HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

257- Mestler Üzerine Mesh Etmek

 

621- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb tahdis etti, bize Ebu'l-Hasen Muhammed b. Gassan el-Kazzaz tahdis etti, bize Abdullah b. Davud tahdis etti.

Bize Hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali de tahdis etti, bize Cafer b. Ahmed b. Nasr bildirdi. Bize Ali b. el-Huseyn ed-Dirhemi tahdis etti. Bize Abdullah b. Davud, Bukeyr b. Amir'den tahdis etti. O Ebu Zur'a b. Amr b. Cerir'den naklettiğine göre Cerir küçük abdestini bozduktan sonra abdest aldı ve mestleri üzerine me sh ederek şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı mesh ettiğini görmüşken benim me sh yapmamı ne engelleyebilir ki? Onu görenler: Ama bu (mestlere mesh etmek) Maide suresinin nüzulünden önce olmuştu deyince, o: Ben ancak Maide suresinin nüzulünden sonra Müslüman olmuştum.

 

Bu sahih bir hadis olmakla birlikte kendisine gerek duyulan bu lafız ile bunu tahriç etmemişlerdir. Onlar el-A'meş'in, İbrahim b. Hemmam'dan, onun Cerir'den diye naklettiği hadisi ittifakla zikretmişlerdir. Bu hadiste şu ifadeler yer almaktadır: İbrahim dedi ki: Cerir'in hadisi onların beğenisini kazanmıştır. Çünkü Cerir Maide suresinin nüzulünden sonra İslam'a girmişti. Bukeyr b. Amir el-Beceli ise KMeli, sika, hadis rivayeti nadir olan birisidir. Onun hadisi KMeli, si ka raviler arasında cem edilir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 3S0; Müslim, 272; Ebu Davud, 154; Tirmizi, 93; Nesai, I, SI; İbn Mace, 543. Ancak bu kaynaklarda Cerir ile karşılıklı konuşma bulunmamakla birlikte bu Ebu Davud'da geçmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

258- Kişinin Sarığına ve Mestlerinin Üzerine Giyindiği Dış Ayakkabısına Mesh Etmesi