HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

258- Kişinin Sarığına ve Mestlerinin Üzerine Giyindiği Dış Ayakkabısına Mesh Etmesi

 

622- Bize Abdurrahman b. Hasan el-Esedi Hemdan'da haber verdi. Bize İbrahim b. el-Huseyn tahdis etti. Bize Adem b. Ebi Iyas tahdis etti, bize Şube tahdis etti.

Bize adaletli ravi Muhammed b. Cafer de haber verdi, bize Yahya b. Muhammed tahdis etti, bize Ubeydullah b. Muaz el-Anberi tahdis etti. Bize babam tahdis etti, bize Şube Ebu Bekr b. Hafs b. Ömer b. Sa'd'dan tahdis ettiğine göre o Teym b. Murre oğullarının azatlısı Abdullah'ı, Ebu Abdurrahman'dan şunu tahdis ederken dinlemiştir: Ebu Abdurrahman, Abdurrahman b. Avf'ı Bilal'e, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin abdestine dair soru sorarken ve ona şöyle cevap verirken tanık olmuştur: (Allah Rasulü) çıkar, ihtiyacını gördükten sonra ben ona su götürürdüm. O da abdest alır ve sarığına ve mestlerin üzerine giydiği ayakkabısının üzerine me sh ederdi.

 

Bu sahih bir hadistir çünkü Teym oğullarının azatlısı Ebu Abdullah sıhhat ve kabul ile bilinen birisidir. Buhari ve Müslim'e gelince, her ikisi de mestler üzerindeki ayakkabı üzerine meshi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud'un Sünen'deki lafzı bu şekildedir. Aslı da Müslim'de bunu sözkonusu etmeksizin yer almaktadır. Çünkü Müslim: "O mestlerin üzerine ve baştaki örtü üzerine mesh etti" demektedir. Bk. Müslim, 275; Ebu Davud, 153; Tirmizi, 101; Nesai, i, 75; İbn Mace, 561

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

259- Mestlerin Üzerine Mesh Etmek