HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

259- Mestlerin Üzerine Mesh Etmek

 

623- Bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Yahya b. Muhammed b. Yahya tahdis etti, bize Ahmed b. Abdullah b. Yunus tahdis etti, bize el-Has en b. Salih b. Hayy, Bukeyr b. Amir el-Beceli'den tahdis etti. O Abdurrahman b. Ebi Nuğm'den, o el-Muğire b. Şube'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mestleri üzerine mesh etti. Ben ey Allah'ın Rasulü unuttun (mu) dedim. O: "Hayır, aksine unutan sensin. Aziz ve Celil olan Rabbim bana bunu emretti" buyurdu.

 

Buhari ve Müslim, Muğire b. Şube (r.a)'ın mestler üzerine meshe dair hadisinin çeşitli yollarını ittifakla tahriç etmişler. Ancak her ikisi de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin: "Rabbim bana bunu emretti" sözünü tahriç etmemişlerdir, senedi de sahihtir.

 

Evet, durum Hakim'in dediği gibidir fakat bu şekliyle hadis Ebu Davud'un Sünen'inde yer almaktadır. Ayrıca bk: Buhari, 200; Müslim, 274; İmam Malik, Muvatta, l, 36; Ebu Davud, 149-151; Tirmizi, 97-100; Nesdi, l, 82; İbn Mace, 389 ve 445

 

 

 

624- Bize Ebu Cafer Muhammed b. Muhammed el-Bağdadi haber verdi. Bize Yahya b. Osman b. Salih es-Sehmi tahdis etti, bize Amr b. er-Rabi' b. Tarık tahdis etti.

Bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de tahdis etti, bize Ebu'l-Müsenna el-Anberi tahdis etti, bize Yahya b. Main tahdis etti, bize Amr b. er-Rabi' b. Tarık tahdis etti. Bize Yahya b. Eyyub, Abdurrahman b. Rezin'den bildirdi. O Muhammed b. Yezid b. Ebi Ziyad'dan şöyle dediğini nakletti: Mısır ahalisinden bir şeyh (hadis ravisi) olan Yahya Ubade b. Nusey'den şöyle dediğini nakletti: Ubade babasından, o Ubey b. Umare'den -ki Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte her iki kıbleye doğru da namaz kılmış birisi idi- şöyle d,ediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü mestler üzerine mesh edeyim mi? Allah Rasulü: "Evet" buyurdu. (Ubey) bir gün mü deyince, Allah Rasulü:

"İki gün de" buyurdu. Ubade: Üç gün de (mesh edebilir miyim) deyince, Allah Rasulü: "Dilersen, evet" buyurdu.

 

Ubey b. Umare tanınan bir sahabidir. Bu da Mısırlı(ların) bir isnadıdır. Bunlardan herhangi birisinin dahi cerhe nispeti yoktur. Malik b. Enes de bu kanaattedir ama Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 158; İbn Mace, 577. Hadisin senedinde Zehebi'nin de dikkat çektiği gibi meçhul (hadis rivayeti bilinmeyen) bir ravi bulunmaktadır. Ebu Davud: Pek kavi (bir raYi) değildir demiştir. Buhari zayıf olduğunu belirtmiş Ye sahih değildir derken, Ebu Dayud: Senedinde ihtilaf edilmiştir Ye pek güçlü değildir demektedir. Ebu Zur'a ed-Dımeşki, Ahmed'den şöyle dediğini nakletmektedir: Ricali (rayileri) tanınmamaktadırlar. Ebu'l-Feth el-Ezdi de: Bu pek ayakta duramayan bir hadistir derken, İbn Hibban: Ben haberinin senedine itimat etmiyorum demiştir. Darakutni. Sabit değildir demektedir. Ayrıca hadisin rivayetinde Yahya b. Eyyub'a çokça muhalefet edilmiştir. İbn Abdilberr şöyle demektedir: Sabit değildir ye hadisin doğru dürüst bir senedi yoktur. Neyevi Mühezzeb şerhinde hadisin zayıflığı üzerinde imamların ittifak ettiklerini nakletmekte, İbn Hacer de: Mevzu gibidir demektedir.

 

 

 

625- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi.

Bize Kadı Ahmed b. Muhammed b. İsa haber verdi, bize Ebu Nuaym tahdis etti. Bana Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi de haber verdi. Bize Ahmed b. Yesar tahdis etti, bize Muhammed b. Kesir tahdis edip (Ebu Nuaym ile birlikte) dediler ki: Bize Süfyan, Mansur'dan tahdis etti. O Mücahid'den, o Süfyan b. el-Hakem'den -yahut el-Hakem b. Süfyan'danşöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) küçük abdestini bozduğu vakit abdest alır ve üzerine su serperdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Bizim onu terk edişimizin sebebi hadisteki (senedindeki) şüpheden dolayıdır. Bu ise hadisin senedini zayıflatacak bir durum değildir. Ayrıca bir topluluk Mansur'dan, o Mücahid'den, o el-Hakem b. Süfyan'dan diye rivayet etmiş bulunmaktadır. İbn Ebi Necih de Mansur b. el-Mutemir'e yine şüpheli bir şekilde rivayeti hususunda mutabaatta bulunmuştur.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 166-168, l, 41; İbn Mace, 461. Hadis zayıftır. 

 

 

 

626- Bunu bize Ali b. İsa tahdis etti, bize İbrahim b. Ebi Talib tahdis etti, bize İbn Ebi Ömer tahdis etti. Bize Süfyan, İbn Ebi Necih'ten tahdis etti. O Mücahid'den, o Sakiften bir adamdan, o babasından şöyle dediğini nakletti:

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı küçük abdestini bozduktan sonra ferci üzerine su serptiğini gördük.

 

 

627- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Ahmed b. Abdulcebbar tahdis etti, bize Ebu'l-Muaviye tahdis etti.

Bize Ebu Yahya es-Semerkandi de haber verdi, bize Muhammed b. Nasr tahdis etti, bize Hennad b. es-Serri tahdis etti, bize Abdullah b. İdris tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak da -ki lafız onundur- tahdis etti. Bize Musa b. İshak el-Ensari bildirdi, bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe bildirdi, bize Şerik ve Cerir hepsi el-A'meş'ten tahdis etti. O Şakik'den şöyle dediğini nakletti: Abdullah dedi ki: Bizler (yürürken pisliğe) basmaktan dolayı abdest almazdık, saçımızı ve elbisemizi de toprak bulaşmasın diye kollamazdık.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 204; İbn Mace, 1041 sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

260- içinde Suret, Köpek ve Cünüp Bulunan Bir Eve Melekler Girmez