HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

256- Sarıklara Ayaklara Giyilen Mest Çorap ve Benzeri Şeyler Üzerine ve Sarık Üzerine Mesh Etmek

 

619- Bize Ahmed b. Cafer el-Katii haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bize Yahya b. Said, Sevr'den tahdis etti. O Raşid b. Sa'd'dan, o Sevban (r.a.)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir seriyye (askeri birlik) göndermişti. Soğuktan üşüdüler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna döndüklerinde kendilerine sarıklara ve mest, ayakkabı gibi ayakları sıcak tutan şeyler üzerine mesh etmelerini emretti.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu bu lafızIa tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi başka bir lafızIa sarık üzerinde me sh yapılacağını ittifakla rivayet etmişlerdir. Bunun bir şahidi de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 148

 

 

 

620- Bu şahidi bize Fakih Ebu'n-Nadr tahdis etti. Bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Ahmed b. Salih tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana Muaviye b. Salih, Abdulaziz b. Müslim'den haber verdi. O Ebu Makil'den, o Enes b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde kıtri (bir çeşit kaba ve çizgili kumaştan yapılmış) bir sarık bulunduğu halde abdest alırdı. Elini sarığın altından sokar, başının ön tarafını me sh eder ve sarığı çıkartmazdı.

 

Bu hadisin senedi her ne kadar kitabın şartına uygun değilse de bunda garib bir ifade bulunmaktadır. O da onun sarığının üzerine mesh etmeyip, başın bir kısmı üzerine me sh etmiş olduğudur.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 147; İbn Mace, 564; Ebu Makil meçhul bir ravidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

257- Mestler Üzerine Mesh Etmek