HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

248- Erkek çocuğun idrarı Üzerine Su Serpilir,

Kız çocuğun idrarı Yıkanır

 

604- ... Bize Muaz b. Hişam tahdis etti, bana babam Katade'den tahdis etti. O Ebu Harb b. Ebi'l-Esved'den, o Ali b. Ebi Talib'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) süt emen çocuğun idrarı ile ilgili olarak: "Erkek çocuğun idrarı üzerine su serpilir, kız çocuğun idrarı yıkamr" buyurmuştur.

 

Bu sahih bir hadistir çünkü Ebu'l-Esved ed-Dili, Ali'den hadis dinlemiştir. Hadis Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla beraber bunu tahriç etmemişlerdir.

Hadisin sahih iki şahidi de bulunmaktadır. Bunlardan birisini;

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 525; Ebu Davud, 378; Tirmizi, 610; İbn Hibban, Sahih, 1375; Tirmizi hasen, sahih bir hadistir demiştir.

 

 

 

605- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize er-Rab!' b. Süleyman bildirdi, bize Esed b. Musa tahdis etti, bize Ebu'l-Ahvas, Simak b. Harb'den tahdis etti. O Kabus b. Ebi'l-Maharik'ten, o el-Haris'in kızı Lubabe'den şöyle dediğini nakletti: Huseyn Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin kucağında iken çiş yaptı. Ben: Elbiseni ver de yıkayayım dedim, o şöyle buyurdu: "Ancak küçük kızın idran yıkanır, erkeğin idran üzerine de su serpilir" buyurdu.

 

İkinci şahidine gelince;

 

Diğer Tahric: Ebu Davud ve İbn Mace rivayet etmiştir. Hadisin tahrici için III, 4882'ye bakınız.

 

 

 

606- Bize Ahmed b. Cafer el-Katii haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Abdurrahman b. Mehdi tahdis etti, bize Yahya b. el-Velid tahdis etti. Bana Muhil b. Halife et-Tai tahdis etti, bana Ebu Semh tahdis edip dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin hizmetinde idim. el-Hasen ve el-Huseyn getirildi. (Huseyn) göğsü üzerine çiş yaptı. Onu yıkamak istedilerse de Allah Rasulü: "Üstüne su serpiniz çünkü küçük kızın idran yıkanır, erkek çocuğun idranne su serpilir" buyurdu.

 

Buhari ve Müslim küçük çocuğun idrarı ile ilgili olarak Aişe ve Mihsan kızı Um Kays'in hadislerini rivayet etmişlerdir. Buna göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir suyun getirilmesini emir buyurdu. Erkek çocuğun idrarı üzerine onu döktü. Kız çocuğunun idrarıni sözkonusu eden kısma gelince, bunu her ikisi de tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 376; Nesa i, ı, ı58; İbn Mace, 522; İbn Huzeyme, Sahih, 273; Tabedn!, el-Kebir, XXII,958

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

249- Biriniz Ayakkabıları ile Necaset Üzerine Basacak Olursa Toprak Onları Temizler