HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

249- Biriniz Ayakkabıları ile Necaset Üzerine Basacak Olursa Toprak Onları Temizler

 

607- Bize Ebu'l-Huseyn Ahmed b. Osman b. Yahya el-Bezzaz ile Ebu Abdullah Muhammed b. Ali b. Mahled el-Cevheri tahdis edip dediler ki: Bize İbrahim b. el-Heysem el-Beledi tahdis etti, bize Muhammed b. Kesir el-Mıssisi tahdis etti, bize el-Evzai, İbn Aclan'dan tahdis etti. O Said el-Makburi'den, o babasından, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu zikretti: "Biriniz ayakkabıları ile pisliğe basacak olursa (daha sonra yürüdüğü yerdeki) toprak onun için temizleyicidir."

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 385; İbn Hibban, Sahih, 1403; İbn Huzeyme, Sahih, 292. Hadis hasen, sahih bir hadistir.

 

 

 

608- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b. el-Velid b. Mezyed el-Beyruti tahdis etti, bize babam bildirip dedi ki: elEvzai'yi şöyle derken dinledim: Said b. Ebi Said el-Makburi'nin babasından şunu tahdis ettiği bana bildirildi: O Ebu Hureyre'den, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu nakletti: "Biriniz ayakkabılarıyla pisliğe basacak olursa (daha sonra yürüdüğü) toprak onu temizler."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü burada sözü geçen Muhammed b. Kesir es-San'ani doğru sözlü birisidir. Onun isnadında İbn Aclan'ın sözkonusu edilmesi hıfzedilmiş bir husustur. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

250- Aziz ve Celil Allah'ın Zikredilmesine Saygı Göstermek