HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

250- Aziz ve Celil Allah'ın Zikredilmesine Saygı Göstermek

 

609- *Bize Ali b. Hamşaz el-AdI tahdis etti, bize Muhammed b. Galib tahdis etti, bize Abdullah b. Hayran tahdis etti, bize Şube tahdis edip dedi ki: Bize Muhammed b. Galib de tahdis etti, bize Abbas b. el-Velid er-Rakkam tahdis etti, bize Abdula'la b. Abdula'la tahdis etti. Bize Şube, Katade'den tahdis etti. O el-Hasen'den, o Hudayn b. el-Münzir'den, o el-Muhacir b. Kunfuz'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin yanına -küçük abdest bozmakta iken- gitti.

 

Ona selam verince, selamını abdest alıncaya kadar almadı. Daha sonra ona mazeretini belirterek: "Ben taharet üzere olmaksızın -ya da taharetsiz olarak- Allah'ı zikretmek hoşuma gitmedi" buyurdu. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu lafızIa bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim, ed-Dahhak b. Osman'ın, Nafi'den, onun İbn Ömer'den diye rivayet ettiği şu hadisi tahriç etmiştir: Bir adam küçük abdestini bozmakta iken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin yanından geçti, ona selam verdi. Allah Rasulü selamını abdest alıncaya kadar almadı. Sonra ona mazeretini beyan ederek: "Ben temiz olmadan yahut taharet üzere bulunmadan Allah'ı zikretmekten hoşlanmadım" buyurdu.

 

Bu da Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu lafızIa bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 17; Nesai, 1, 37; İvb Mace, 350; Darimi, sünen II, 287; İbn Hibban, sahih, 803.  Hadis hasen sahihtir. Bundan sonra zikredilecek olan İbn Ömer hadisinin kaynaklarına gelince, Müslim, 370; Ebu Davud, 16; Tirmizi, 90; Nesai, I, 36. Ancak bu kaynaklarda "yahut"tan sonrası bulunmamaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

251- Geceleyin Kapta Küçük Abdest Bozmak