HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

252- Üç Lanetlik Yerden Sakının: Gidip Gelinen Su Yollarında, işlek Yollarda ve Gölgeliklerde, Büyük Abdest Bozmaktan Sakının

 

611- *Bize İsmail b. Muhammed b. el-Fadl eş-Şarani tahdis etti, bize dedem tahdis etti, bize Said b. Ebi Meryem bildirdi. Bana Nafi b. Yezid haber verdi, bana Hayve b. Şureyh'in tahdis ettiğine göre Ebu Said el-Himyeri kendisine Muaz b. Cebel'den şöyle dediğini tahdis etmiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç lanetlenmiş yerden sakınınız. Gidip gelinen su yollarında, işlek yollarda ve gölgede büyük ab de st bozmaktan sakınınız,"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Müslim bu hadisi el-Alil. babasından, o Ebu Hureyre'den diye münferid olarak rivayet etmiştir. Buna göre Allah Rasulü: "İki lanetlikten sakının" buyurdu. İki lanetlik nedir? denilince, o: "Yolda abdestini bozan kimsedir" buyurdu.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 328; Ebu Davud, 26. el-Mizzi hadis munkatıdır çünkü Ebu Said, Muaz'a yetişmemiştir. Kendisi de bilinmeyen (meçhul) birisidir. Şu kadar var ki bunun şahidi Hakim'in de dediği gibi Müslim, 269'da yer almaktadır.

 

 

 

612- Bize Ebu'l-Abbas el-Kasım b. el-Kasım es-Seyyari haber verdi, bize Ebu'l-Muveccih Muhammed b. Amr el-Fezari bildirdi, bize Abdan bildirdi, bize Abdullah b. el-Mubarek bildirdi, bize Ma'mer bildirdi.

Bize Ahmed b. Cafer el-Katii -ki lafız onundur-, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti. Bize Ma'mer bildirdi, bana Eş'as, el-Hasen'den bildirdi. O İbn Muğaffel'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden bir kimse guslettiği bir yerde küçük abdest bozup, sonra aynı suda gusledip yahut abdest almasın. Çünkü genellikle vesveseler bundan ötürü olur." Lafız Ahmed (b. CaferYin rivayetine aittir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 21; İbn Mace, 304; Nesdi, i, 34; Ebu Davud, 26; İbn Hibban, Sahih, 1255. Bu hadiste abdest alma lafzı Ebu Davud'da da burada Hakim'de olduğu şekilde İmam Ahmed'in rivayet yolu ile gelmiştir. Allah hepsine rahmetini ihsan buyursun. Hadisi Beyhaki, es-Sünenu'lKübra, l, 98 ve İbn Ebi Şeybe, Musannef, i, 112'de Ukbe b. Sahban'dan, o İbn Muğaffel'den diye mevkuf olarak rivayet edilmiştir. İşte onun illeti budur. Başka bir illeti yoktur. Şu kadar var ki merfu rivayetler arasında da şahidi bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

253- Rasulullah (s.a.v.) Herhangi Birimizin Hergün Taranmasını Yahutta Guslettiği Yerde Küçük Abdestini Bozmasını Yasaklaması