HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

247- Yaralı Yahut Yaraları irin Toplamış Olan Bir Kimsenin Kış Mevsiminde Cünüplükten Dolayı Teyemmüm Etmesi

 

602- *Bize Ebu Cafer Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti, bize es-Serri b. Huzeyme tahdis etti, bize Ömer b. Hafs b. Gıyas tahdis etti. Bana babam tahdis etti, bana el-Velid b. Ubeydullah b. Rebah'ın haber verdiğine göre Ata kendisine İbn Abbas'tan şöyle dediğini tahdis etmiştir: Bir adam kışın cünüp oldu, ne yapması gerektiğini sorunca gusletmesi emredildi. O da gusletti ve öldü. Bu husus Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye söz edilince - ... üç defa-: "Ne oldu onlara onu öldürdüler, Allah da onları katletsin" buyurdu ve şöyle devam etti: "Allah temiz toprağı yahutta teyemmümü bir temizlenme kıldı."

 

Bu sahih bir hadistir çünkü burada sözü edilen el-Velid b. Ubeydullah, Ata b. Ebi Rebah'ın kardeşinin oğludur. Rivayet ettiği hadis sayısı gerçekten azdır. Hadisi el-Evzai de Ata'dan rivayet etmiş bulunmaktadır. Hadis bundan sonra tahriç edilmiştir.

Hadisin İbn Abbas'tan gelen bir başka şahidi de vardır:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 333; İbn Mace, 572; Darimf, 758; İbn Huzeyme, Sahih, 273; İmam Ahmed, Müsned, 3057; İbn Hibban, Sahih, 1304; Darakutni, Sünen, r, 190; Ayrıca bk. Hakim, Müstedrek, r, 178. Hakim'in: "Temizlik kılmıştır" fazlalığı yerine "cehaletin şifası soru sormaktır" buyurmuştur. Bundan dolayı ben de zevaid arasında kaydettim.

 

 

 

603- *Bunu bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Abdullah b. Muhammed bildirdi, bize İshak b. İbrahim tahdis etti, bize Cerir, Ata b. es-Saib'den bildirdi. O Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'tan hadisi (Peygambere nispet ederek) merfu olarak yüce Allah'ın: "Şayet hasta yahut yolcu olursanız" (Nisa, 43 ve el-Maide, 6) buyruğu hakkında dedi ki: Eğer kişi Allah yolunda (cihad ederken) yaralanmış yahut irin toplamış yaralan varsa ya da çiçek hastalığına yakalanmış olup, cünüp olur da guslettiği takdirde öleceğinden korkarsa teyemmüm yapsın. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

248- Erkek çocuğun idrarı Üzerine Su Serpilir, Kız çocuğun idrarı Yıkanır