HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

245- Cünüplük, Cuma Günü, Ölüyü Yıkamak ve Hacamat Olmak Üzere Dört Şeyden Dolayı Gusül Yapılır

 

599- Bize Ebu Muhammed Bekr b. Muhammed es-Sayrafi Merv'de haber verdi. Bize Ahmed b. Ubeydullah et-Tersi tahdis etti, bize Ebu Nuaym tahdis etti, bize Zekeriya b. Ebi Zaide ile Mus'ab b. Şeybe, Talk b. Habib'den tahdis etti. O Abdullah b. ez-Zubeyr'den, onun Aişe'den rivayetine göre Aişe kendisine Nebi (s.a.v.)'nin şöyle buyurduğunu tahdis etmiştir: "Dört şeyden dolayı guslediliro Cünüplükten dolayı, Cuma günü için, ölüyü yıkamaktan ve hacamattan dolayı."

 

Bu Buharı ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir ama bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 152; Ebu Davud, 348. Ebu Davud ayrıca: Mus'ab'ın hadisi zayıftır, amel ona göre değildir demektedir. Derim ki: Mus'ab leyyin bir ravidir. Bununla birlikte Müslim ondan rivayet tahriç etmiştir. Burada nüshada mevcut olduğuna göre Zekeriya ile mutabaat olunmuştur. Ancak bu bir tashif (istinsah hatası)dır. Çünkü kaynaklar bunu Zekeriya'dan, o Mus'ab'dan, o Talk'dan diye zikretmişlerdir.

 

 

 

600- *Bize Hakim Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah imla yoluyla 394 yılında Rebiu'l-Evvel ayında tahdis etti. Bize Ebu Cafer Muhammed b. Ali b. Duhaym eş-Şeybani Kufe'de bildirdi. Bize Ahmed b. Kilabe b. Ebi Urve tahdis etti. Bize Muhammed b. Said b. el-Asbahani tahdis etti. Bize Yahya b. Suleym tahdis etti, bize Abdullah b. Osman Haysem, Said b. Cubeyr'den tahdis etti. O İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Fatıma ağlayarak Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna girdi. "Kızcağızım neden ağlıyorsun?" buyurunca:

 

Bu Kureyş'in ileri gelenleri Hicr'de Lat, Uzza ve diğer üçüncüleri olan Menat adına, eğer seni görecek olurlarsa üzerine hücum edip, seni öldüreceklerine dair ahidleşiyorken nasılolur da ağlamayayım babacığım. Üstelik aralarında senin kanından payına düşecek olanı bilmeyen hiçbir adam da yoktur dedi. Bunun üzerine Allah Rasulü: "Kızcağızım! Bana abdest için su getir" buyurdu. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldıktan sonra mescide çıkıp gitti. Onu gördüklerinde: İşte o geliyor dediler. Ancak başlarını önlerine eğdiler, çeneleri göğüslerine değdi, gözlerini kaldırıp (ona) bakamadılar. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir avuç toprak aldı ve onu üzerlerine atarak: "Yüzler çirkin olsun" buyurdu. O topraktaki çakıllardan birisi kendisine isabet edip de Bedir günü kafir olarak öldürülmedik tek bir kimse olmadı.

 

Bu sahih bir hadis olup, hepsi de Yahya b. Suleym'in rivayetini delil gösterdikleri gibi Müslim, Abdullah b. Osman b. Haysem'in de rivayetini delil göstermiştir. Bununla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Herhangi bir illetinin olduğunu bilmiyorum. Ehl-i sünnet ise Maide suresinin nüzulünden önce abdest yoktur iddiasına karşı delil getirmeye insanlar arasında en çok ihtiyaç duyanlardır. Maide'nin nüzulü ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafafta iken veda haccında gerçekleşmiştir.

 

Nebi (s.a.v.)'nin hicretten önce abdest alıp, abdest almayı emretmiş olduğunu açıkça ifade eden ve bununla birlikte Buhari ve Müslim'in tahriç etmediği sahih bir şahidi de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, VIII, 228'de hadisi bu lafızia zikretmekte ve: Bu hadisi Ahmed iki senet ile tahriç etmiş olup, senederden birisinin ravileri Sahih'in ravileridir demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

246- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye ilk Uyanlar Ebu Bekr ve Bilal (r.anhuma)'dır