HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

229- Büyük Abdestten Sonra Su ile istincada Bulunmak

 

570- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b. el-Velid b. Mezyed el-Beyruti bildirdi, bize Muhammed b. Şuayb b. Şabur tahdis etti. Bana Utbe b. Ebi Hakim, Talha b. Nafi'den tahdis ettiğine göre Talha kendisine tahdis ederek şöyle demiştir: Bana ensardan olan Ebu Eyyub, Cabir b. Abdullah ve Enes b. Malik (r.anhum) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan şu: "Orada tertemiz olmayı arzu eden erkekler vardır. Allah da temizlenenleri sever." (Tevbe, 108) ayeti hakkında Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Eyensar topluluğu! Şüphesiz Allah temizlenmek hususunda sizden hayırlı bir övgü ile söz etmiş bulunuyor. Sizin bu sözü edilen temizliğiniz nedir?" deyince, şu cevabı verdiler: Ey Allah'ın Rasulü bizler hem namaz için, hem cünüplükten gusül için abdest alırız dediler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bununla birlikte başkası da var mı?" deyince, onlar şu cevabı verdi: Bunun dışında yaptığımız sadece şudur: Bizden herhangi bir kimse büyük abdestini aldıktan sonra su ile de istinca yapmayı sever. Allah Rasulü: "İşte (övülmenizin sebebi) budur" buyurdu.

 

Bu taharet bölümünde büyük ve sahih bir hadistir. Çünkü Muhammed b. Şuayb b. Şabun ile Utbe b. Ebi Hakim Şam ahalisinin imamlarındandır. Buhari ve Müslim de  ...  her ikisi de rivayetlerin özünü almışlardır ama böyle bir hadis bundan dolayı terk edilemez. İbrahim b. Yakub dedi ki: Muhammed b. Şuayb insanlar arasında Şamlıların hadislerini en iyi bilen kişidir.

 

Hadisin sahih bir senet ile şahidi de vardır:

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, I, 212 ve 2I3'te yer almaktadır.

 

 

 

571 - *Bunu bize fakih Ahmed b. SelmanBağdat'ta haber verdi, bize Kadı İsmail b. İshak tahdis etti, bize İsmail b. Ebi Uveys tahdis etti, bize babam Şurahbil b. Sa'd'dan tahdis etti. O Uveym b. Saide el-Ensari el-İcli'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kuba mescidi ahalisine: ''Allah temizlenmek hususunda sizden güzel övgülerle söz ederek: "Orada tertemiz olmak isteyen erkekler vardır," (Tevbe, 108) buyurmaktadır deyip, ayeti sonuna kadar okudu. Kendilerine: "Peki bu temizlenmek nedir?" dedi.

 

Babam İbn İshak'tan bize Muhammed b. Yahya b. Hibban el-Ensari Neccar oğullarının Mazil koluna mensup olmakla da el-Mazili, Ubeydullah b. Abdullah b. Ömer'den şöyle dediğini nakletti: Ben ona Abdullah b. Ömer'in abdestli olsun yahut olmasın her namaz için abdest aldığı rivayeti sence kimdendir? diye sordum. O şöyle dedi: Bunu Zeyd b. el-Hattab'ın kızı Esma'nın tahdis ettiğine göre Abdullah b. Hanzala b. Ebi Amir el-Gasil (melekler tarafından yıkanmış) kendisine tahdis ettiğine göre önce Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a abdestli olsun yahut olmasın her namazdan önce abdest alması emri verilmişti. Bu durum Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a ağır gelince, her namazdan önce misvak kullanması emredildi ve böylelikle onun üzerinde abdestsiz olma hali dışında abdest alma yükümlülüğü kaldırılmış oldu.

 

Abdullah (b. Ömer) kendisinde bunu yapabilecek bir güç olduğunu gördüğünden ölene kadar bunu yaptı.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Her ikisi de Alkame b. Mersed'in, Süleyman b. Bureyde'den, onun babasından diye rivayet ettiği şu hadisi ittifakla zikretmişlerdir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) herbir namaz için abdest alırdı. Mekke fethedildiğinde ise bütün namaz vakitlerini bir tek abdestle kıldı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

230- Kan Akmasından Dolayı Namazın Bozulmadığı