HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

220- Abdest Azalarını ikişer ikişer ve Birer Defa Yıkayarak Abdest Almak

 

548- ... Bize Abdurrahman b. el-Fadl el-Haşimi, Abdurrahman elArec'ten tahdis etti. Onun Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "abdest azalarını" ikişer defa yıkayarak abdest aldı.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 236; Tirmizi, 43; İbn Mace, 415; İbn Hibban, Sahih, 1094. Tirmizi: Senedi hasen, sahihtir demiştir.

 

 

 

549- Bunun şahidi ise Muaviye b. Kurra'dan, onun İbn Ömer'den diye rivayet ettiği ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın (abdest azalarını) birer defa yıkayarak abde st aldıktan sonra: "İşte bu abdestin görevidir" buyurduğu sonra (abdest azalarını) ikişer defa yıkayarak abdest alıp: "Bu ise Allah'ın sahibine ecri iki kat verdiği orta yollu abdesttir" buyurduğu uzunca meşhur mürsel hadistir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, i, 230. Bir kısmı İbn Mace, 412'dedir.

 

 

 

550- ... Bize Abdulaziz b. Muhammed, Zeyd b. Eslem'den tahdis etti. O Ata b. Yesar'dan, o İbn Abbas (r.a.)'dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest azalarını birer defa yıkayarak abdest aldı ve mazmaza ile istinşakı (ağza ve burna su vermeyi) bir arada (aynı su ile) yaptı.

 

Diğer Tahric: Hadisi Buhari buna yakın olarak rivayet etmiştir: Buharf, 140; Nesai, 1, 73; Ebu Davud, 137, 138; İbn Hibban, Sahih, 1076; İbn Mace, 403

 

 

 

551- ... Bize Davud b. Kays el-Fena, Zeyd b. Eslem'den tahdis etti. O Ata b. Yesar'dan, o İbnAbbas'tan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin (her bir aza için) birer avuç su alarak abdest aldı.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte ikisi de bunu bu lafızIa tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Aynı manada başka lafızia bir hadis olup fakat bu lafızia yalnızca İbn Mace, 164'te yer almaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

221- Mestler Üzerine Mesh Etmek