HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

222- Cünüplükten Gusletme Bahisleri

 

557- Bize Ebu'l-Abbas tahdis etti, bize İbrahim b. Merzuk tahdis etti. Bize Vehb b. Cerir ile Ebu Davud tahdis etti. Bize Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti, bize Kadı İsmail b. İshak bildirdi, bize Süleyman b. Harb ile Hafs b. Amr b. Murre, Abdullah b. Seleme'den şöyle dediğini tahdis etti: Ali (r.a)'ın yanına iki adamla birlikte girdik. Bunların biri bizden, diğeri ise Esed oğullarından idi. (Abdullah b. Seleme) dedi ki: O iki kişiyi bir iş için gönderdi ve: Sizler babayiğit iki kişisiniz. O halde dininizi iyice savununuz dedi. (Abdullah) dedi ki: Sonra kenefe girip, çıktı. Su istedi, ellerini yıkadı. Sonra Kur'an okumaya başladı. Biz bunu adeta uygun bulmadığımızı görünce: Siz bunu uygun bulmadınız sanki. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihtiyacını giderir, Kur'an okur ve et yerdi. Cünüplük dışında hiçbir şeyonu Kur'an okumaktan alıkoymazdı dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olup, Buhari ve Müslim, Abdullah b. Seleme'nin rivayetini delil göstermemişlerdir. Hadis de onun etrafında dönüp dolaşmaktadır. Abdullah b. Seleme ise tenkit edilmemiş birisidir.

 

Diğer Tahric: Hadis dört Sünen 'de rivayet edilmiş olup, bu Ebu Davud'un lafzıdır. Bk. Ebu Davud, 229; Tirmizi, 146; Nesai, 1, 144; İbn Mace, 594; İmam Ahmed, Müsned, I, 627; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 101; Darakutni, Sünen, I, 119.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

223- Eşi ile Tekrar Cima Etmek istediği Takdirde Tekrar Abdest Almak