HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

224- (Allah Rasulü) Bazen Uyumadan Önce (ünüplükten Dolayı Gusleder, Bazen Gusletmeden Önce Uyurdu

 

559- Bize Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah b. Attab haber verdi [...] Ebu'l-Ahvas, Kadı Muhammed b. el-Heysem'den, bize Said b. Kesir b. Ufeyr ile Yahya b. Abdullah b. Bukeyr tahdis edip dediler ki: Bize el-Leys b. Sa'd, Muaviye b. Salih'ten tahdis etti. O Abdullah b. Ebi Kays'dan şöyle dediğini nakletti: Aişe'ye: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüplük halinde ne yapardı? Uyumadan önce mi guslederdi yoksa gusletmeden önce mi uyurdu? diye sordu. O: Her ikisini de yapardı. Kimi zaman gusleder uyurdu, kimi zaman da (sadece) abdest alıp uyurdu dedi. Ben: Bu hususta genişlik takdir etmiş bulunan Allah'a hamdolsun dedim.

 

Müslim Sahih'inde Kuteybe'den rivayet etmiş olup, şahiderini lafızlarıyla zikretmemiştir.

Gudayf el-Haris, Aişe'den diye ona (Abdullah b. Ebi Kays'a) mutabaat etmiştir.

 

Diğer Tahric: Hadisin aslı Kütüb-i Sitte'de yer almaktadır. Bu ise Müslim'in lafzıdır. Buhari, 284; Müslim, 305-307; İmam Malik, Muvatta, I, 47; Ebu Davud, 222 vd.; Tirmizi, 118, 119; Nesai, 1, 138; İbn Mace, 581 vd. 

 

 

 

560- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb tahdis etti, bize Esid b. Asım tahdis etti, bize el-Huseyn b. Hafs, Süfyan'dan tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. Ebi Nasr ed-Daraburdi de tahdis etti, bize Kadı Ahmed b. Muhammed b. İsa tahdis etti, bize Ebu Nuaym ile Ebu Huzeyfe tahdis edip dediler ki: Bize Süfyan, Burd b. Sinan'dan tahdis etti. O Ubade b. Nusey'den, o Gudayf b. el-Haris'ten şöyle dediğini nakletti: Aişe (r.anha)'a Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin cünüplükten dolayı gusletmesine dair soru sordum. O bazen uyumadan önce gusleder, bazen de gusletmeden önce uyurdu dedi.

Kehmes b. el-Hasen, Burd'den diye rivayet etmek suretiyle ona mutabaat etmiştir.

 

 

561- Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Ebu Müslim bildirdi, bize Abdurrahman b. Hammad tahdis etti, bize Kehmes, Ebu'l-Ala'dan tahdis etti. O Ubade b. Nusey'den, o Gudayf b. el-Haris'ten şöyle dediğini nakletti: Aişe'ye:

 

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olduğu takdirde hemen mi guslederdi yoksa sonra mı? diye sordum. O: Kimi zaman hemen guslederdi, kimi zaman sonra guslederdi dedi. Ben: Allahu ekber! Bu hususta genişlik takdir buyuran Allah'a hamdolsun. Allah efendimiz Muhammed'e, onun bütün aile halkına da salat (ve selam) eylesin dedim.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

225- (Allah Rasulü) Gusülden Sonra Abdest Almazdı