HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

225- (Allah Rasulü) Gusülden Sonra Abdest Almazdı

 

562- Bize Abdullah b. Musa da haber verdi, bize Ali b. el-Huseyn b. el-Cuneyd bildirdi, bize el-Muafa b. Süleyman tahdis etti, bize Zuheyr tahdis etti. Bize Ebu Muhammed el-Müzeni de tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah el-Hadrami tahdis etti, bize Ahmed b. Yunus tahdis etti, bize Zuheyr tahdis etti. Bize Muhammed b. Abdullah, Ebu İshak el-Esved'den tahdis etti. O

 

Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazı(nın farzı)ndan önce iki rekat namaz kılardı. Guslettikten sonra da yeni bir abdest aldığını sanmıyorum diyorum.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

Hadisin Müslim'in şartına uygun özet ve müfesser bir şahidi de bulunmaktadır ki bunda ravi şek (şüphe) etmemiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud'un Sünen'deki lafzı bu şekildedir. Hadisin dört Sünen de bulunduğu yerler: Ebu Davud, 250; Tirmizi, 107 -hasen, sahihtir diyerek-; İbn Mace, 579; Nesai, r, 137. Bir sonraki hadise de bakınız.

 

 

 

563- Bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize İsmail b. Kuteybe bildirdi, bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Şerik'e okudum: Bize Ali b. İsa da tahdis etti, bize Ahmed b. Necde tahdis etti, bize Said b. Mansur tahdis etti, bize Şerik, Ebu İshak'tan tahdis etti. O el-Esved'den, onun Aişe'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gusülden sonra abdest almazdı.

 

Hadisin İbn Ömer'den gelen sahih bir şahidi de vardır.

 

 

564- *Bana Ömer b. Cafer el-Basri tahdis etti, bize Muhammed b. elHuseyn b. Mukrim tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah b. Buzey' tahdis etti. Bize Abdula'la tahdis etti, bize Abdullah b. Ömer, Nafi'den tahdis etti. Onun İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye gusülden sonra abdest almaya dair soru sorulunca "Gusletmekten daha faziletli hangi abdest olabilir ki" buyurdu.

 

Hakim dedi ki: Muhammed b. Abdullah b. Buzeyh si ka birisi olup, başkası onu mevkuf olarak rivayet etmiştir.

 

 

 

565- Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize İsmail b. Kuteybe bildirdi, bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Şerik'e okudu:  Bana Abdullah b. Muhammed b. Musa da haber verdi. Bize Muhammed b. Eyyub bildirdi, bize Ebu'r-Rubi bildirdi, bize İsmail b. Zekeriya tahdis edip dediler ki: Bize Hureyz b. Ebi Matar, eş-Şa'bi'den tahdis etti. O Mesruk'tan, o Aişe'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) guslettikten sonra onunla ısınırdı.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde bunu tahriç etmemişlerdir. Hadisin Said b. el-Museyyeb'den ve Urve'den, o Aişe'den diye şahitleri bulunmaktadır. Bununla birlikte her ikisine de giden rivayet yolu fasiddir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 123; İbn Mace, 580.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

226- Nebi (s.a.v.)'nin Abdestten SonraKurulandığı Bir Bezi Vardı.