HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

227- Kıbleye Dönük Küçük Abdest Bozmanın Yasaklanışı ve Buna Ruhsat Verildiği

 

567- H Bize el-Hasen b. Zekvan, Mervan el-Asfar'dan şöyle dediğini tahdis etti: İbn Ömer'i kıbleye doğru devesini çöktürdüğünü, sonra yüzü devesine dönük olduğu halde oturup küçük abdestini bozduğunu gördüm. Ben: Ey Abdurrahman'ın babası bu işi yapmak yasaklanmamış mıydı? deyince, o: Bu iş önü açık düz yerlerde yasaklanmıştır. Senin ile kıble arasında önünü kapatacak bir şey varsa bir sakınca yoktur dedi.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadistir çünkü o el-Hasen b. Zekvan'ın rivayetini delil göstermiştir. Bununla birlikte Müslim'le bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Hadisin Müslim'in şartına göre sahih, Cabir'den gelen bir şahidi de bulunmaktadır:

 

 

 

568- ... Bize Yakub b. İbrahim b. Said tahdis etti, bize babam Ebu İshak'tan tahdis etti, bana Eban b. Salih, Mücahid'den tahdis etti. O Cabir'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su döktüğümüz / tuvalet ihtiyacımızı giderdiğimiz takdirde kıbleye arkamızı çevirmemizi yahut avret mahallimizile kıbleye doğru dönmemizi yasakladı. Sonra vefatından önce kıbleye dönmüş olarak küçük abdestini bozarken onu gördük dedi.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 13; Tirmizi, 9; İbn Mace, 325; İbn Huzeyme, Sahih, 58; İbn Hibban, Sahih, 1420; İbnu'l-Carud, el-Munteka, 31. Tirmizi hasen, garibtir demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

228- Köpeğin Satış Bedeli Pistir, Kendisi Bedelinden de Pistir