HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

221- Mestler Üzerine Mesh Etmek

 

552- *Bize Abdullah b. Nafi, Davud b. Kays ile Malik b. Enes'ten tahdis etti. O Zeyd b. Eslem'den, o Ata b. Yesar'dan, o Usame b. Zeyd'den, o Bilal'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte el-Esvaf'a girdik. ihtiyacını karşılamak için gitti. (Bilal) dedi ki: Sonra gelince, ona su verdim, o da abdest aldıktan sonra kollarını (elbisesinin) yeninden çıkarmak istedi ise de bunu yapamadı. Bu sefer kollarını cübbenin altından çıkardı, abdest alıp mestlerine me sh etti.

 

Bu Malik b. Enes yoluyla gelen sahih bir hadistir. Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Hadiste oldukça büyük bir fayda (anlam) vardır. O da her ikisinin de Safvan b. Assal'ın Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın mukim iken mestler üzerine me sh etmesine ve bu ikamet halinde mestin süresinin sözkonusu edilmesine dair hadisi tahriç etmemişlerdir. Bunun yerine onlar Ali b. Ebi Talib ve el-Muğire b. Şube'nin (Allah ikisinden de razı olsun) mestler üzerine me sh etmeye dair haberleri ittifakla zikretmişlerdir.

 

el-Esvaf ise Medine'deki yerlerden meşhur bir yerdir. Hadis Davud b. Kays el-Ferra ile meşhur olmuştur.

 

Diğer Tahric: Nesai, l, 81, 82; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, l, 275; İbn Huzeyme, Sahih, 185; İbn Hibban, Sahih, 1323.

 

 

 

553- Bize Ebu Cafer Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti, bize Ebu Nuaym, Davud b. Kays'tan tahdis etti. O Zeyd b. Eslem'den, o Ata b. Yesar'dan, o Usame b. Zeyd'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) el-Esvaf'a girdi. Beraberinde BilM olduğu halde ihtiyacını karşılamak üzere gitti. Sonra ikisi çıkınca ben Bilal'e: (Allah Rasulü) ne yaptı? diye sordum. Bilal: Abdest aldı, yüzünü, ellerini yıkadı, başına me sh etti, mestlerin üzerine de mesh etti dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü o Davud b. Kays'ın rivayetini delil göstermiştir .

 

 

 

554- Bize Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti, bize el-Huseyn b. Ali tahdis etti. Sonra bize Hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali tahdis etti, bize Muhammed b. Ahmed b. Ebu Ubeydullah Mısır'da bildirdi, bize Abdulaziz b. İmran b. Miklas ile Harmele b. Yahya tahdis edip dediler ki: Bize İbn Vehb bildirdi, bana Amr b. el-Haris, Hibban b. Vasi'den haber verdi. O babasından, o Abdullah b. Zeyd el-Ensari'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı abdest alırken gördüm. Kendisi ile başını mesh ettiği sudan ayn kulakları için de su aldı.

 

Bu -burada adı geçen (Muhammed b. Ahmed) b. Ebi Ubeydullah cihetinden (tenkitten yana) selamette olması şartıyla- Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü her ikisi de bütün ravilerinin rivayetini delil göstermişlerdir.

 

Bize Ebu'l- Velid, Ebu Ali'den tahdis etti.

 

Diğer Tahric: Bu lafız Nesai ve Ebu Davud'un lafzıdır. Hadisin aslı ise bu miktar zikredilmeksizin Buhari ve Müslim'de yer almıştır. Bk. Buhari, 157; Müslim, 235, 236; İmam Malik, Muvatta, 1, 18; Ebu Davud, 118-120; Tirmizi, 35, 47; Nesdi, 1,17; İbn Mace, 405, 434 

 

 

 

555- Bunun da şahidi bize fakih Ebu'l-Velid'in birden çok tahdis ettiği şu hadistir: Bize el-Has en b. Süfyan tahdis etti, bize Harmele b. Yahya tahdis etti. Bize İbn Vehb, Amr b. el-Haris'den tahdis etti. Onun Hibban b. Vasi'den naklettiğine göre babası kendisine Abdullah b. Zeyd'i şöyle derken dinlediğini tahdis etmiştir: Buna göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisiyle başını me sh ettiği sudan başka bir su ile kulaklarını me sh etti.

 

Bu hadis birincisinin anlamını açıkça ifade etmektedir. Onun gibi sahih bir hadistir.

 

 

 

556- Bize Ebu Abdullah b. Muhammed b. Yakub haber verdi, bize Yahya b. Muhammed b. Yahya tahdis etti, bize Müsedded tahdis etti, bize Bişr b. elMufaddal tahdis etti, bize Abdullah b. Muhammed b. Akil, Muavviz'in kızı er- Rubeyyi'den tahdis ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içleriyle, dışlarıyla kulaklarını me sh etti.

 

Buhari ve Müslim, İbn Akil'i delil göstermemiştir. Ancak o hadisi müstakim ve şerefi itibariyle önde gelen bir ravidir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 131; İbn Mace, 440, 441; Tirmizi, 33.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

222- Cünüplükten Gusletme Bahisleri