HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

214- Abdest Alırken Besmele Çekmek

 

533- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. Nuaym ve Muhammed b. Şazan tahdis edip dediler ki: Bize Kuteybe b. Said tahdis etti. Bana Ebu Bekr b. Abdullah da haber verdi. Bize el-Hasen b. Süfyan bildirdi, bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Muhammed b. Musa el-Mahzumi tahdis etti, bize Yakub b. Ebi Seleme babasından tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)'den, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu nakletmektedir: "Abdesti olmayan kimsenin namazı olmaz. Abdest alırken Allah'ın adının anmayanın da abdesti olmaz." Bunu Muhammed b. İsmail b. Ebi Fudeyk, Muhammed b. Musa el-Mahzumi'den diye rivayet etmiştir.

 

 

534- Bunu bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed Abdus haber verdi, bize Osman b. Said tahdis etti, bize Ahmed b. Salih tahdis etti. Bize İbn Ebi Fudeyk tahdis etti, bize Muhammed b. Musa b. Yakub b. Ebi Seleme tahdis etti. O babasından, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

"Abdesti olmayanın namazı yoktur. Abdesti üzerinde Allah'ın adını anmayanın da abdesti yoktur" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Müslim, Yakub b. Ebi Seleme el-Macişun'un rivayetini delil göstermiştir. Ebu Seleme'nin adı ise Dinar'dır, Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

535- *Bu hadisin bir şahidi de bulunmaktadır. Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Hasen b. Ali b. Affan tahdis etti, bize Zeyd b. el-Humam tahdis etti, bize Kesir b. Zeyd, Nubayh b. Abdurrahman b. Ebi Said el-Hudri'den tahdis etti. O babasından, o dedesinden şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Abdesti olmayanın namazı olmaz. Abdesti üzerine Allah'ın adını anmayanın da abdesti olmaz."

 

Bana Ali b. Bundar ez-Zahid haber verdi, bize Ömer b. Muhammed b. Cubeyr tahdis etti, bize Ebu Bekr el-Esrem tahdis edip dedi ki: Ahmed b. Hanbel'e besmele çekmeden abdest alan kimse hakkında soru sorulması üzerine şöyle dediğini dinledim: Bu hususta nakledilen en iyi rivayet Kesir b. Zeyd(in) rivayetidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

215- Nebi (s.a.v.)'in Abdest Alış Şekli