HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

216- Abdest Alırken Azaları iyice Yıkamanın ve Parmakların Arasını Hilallemenin Emredildiği

 

537- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb tahdis etti, bize Esid b. Asım tahdis etti, bize el-Huseyn b. Cafer, Süfyan'dan tahdis etti. Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi de haber verip dedi ki: Bize Ahmed b. Yesar tahdis etti, bize Muhammed b. Kesir tahdis etti, bize Süfyan, İsmail b. Kesir'den tahdis etti. O

 

Asım b. Nakid b. Sabra'dan, o babasından naklettiğine göre babası Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin huzuruna giderek bazı hususları sözkonusu edince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine şöyle buyurdu: "Abdest azalarını iyice yıka. Parmak aralarını hilalle (parmak aralarına su geçmesini sağla), burnuna su aldığın takdirde -oruçlu değilsen- iyice burnuna suyu çek."

 

Bu sahih bir hadis olup, Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadis bizim Buhari ile Müslim'in sadece bir ravisi bulunan sahabinin rivayetlerini almadıkları hadislerin kapsamı içerisindedir. Ancak her ikisi de bu türün bir kısmını delil göstermişlerdir.

Ebu Haşim İsmail b. Kesir el-Kari Mekkelilerin büyüklerindendir. Aynen bu hadisi kendisinden es-Sevri'nin dışında aralarında İbn Cureyc'in, Davud b. Abdurrahman el-Attar'ın, Yahya b. Süleym ve başkalarının da bulunduğu bir topluluk da rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Dört Sünen 'de yer alan bir hadistir: Tirmizi, 37, 785; Nesai, I, 66; İbn Mace, 407; Ebu Davud, 141,142,143.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

217- Abdest Azalarının iyice Yıkanmasının, Parmak Aralarını Hilallemenin ve Burna Su Alırken iyice Çekmenin Emredilmiş Olduğu