HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

218- Sakalın Üç Defa Hilallenmesi (Saç Telleri Arasına Suyun Girmesinin Sağlanması)

 

542- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi haber verdi, bize Said b. Mesud haber verdi, bize Ubeydullah b. Musa tahdis etti, bize İsrail bildirdi. Bize Ahmed b. el-Katii -ki lafız onundur- de haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti, bana Abdurrezzak tahdis etti, bize İsrail, Amir b. Şakik'den bildirdi, o

 

Şakik b. Seleme'den şöyle dediğini nakletti: Osman'ın abdest aldığını, yüzünü yıkadığını, üç defa burnuna ve ağzına su aldığını, başını ve kulaklarının iç ve dış tarafını me sh ettiğini, yüzünü yıkarken -ve ayaklarını yıkamadan önce- sakalını üç defa hilallediğini (parmak uçlarıyla saçların arasına suyun girmesini sağladığını) gördüm. Sonra: Sizin benim yaptığımı gördüğünüz şeylerin aynısını Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı yaparken gördüm dedi.

 

Buhari ve Müslim, Osman'ın hadisinin abdestinin sonlarındaki sözlerinin çeşitli yollarını ittifakla tahriç ettikleri halde her ikisi de zikrettikleri rivayetlerinde sakalın üç defa hilallendiğini zikretmemişlerdir. Bu sahih bir senet olup, ikisi de Amir b. Şakik dışında bütün ravilerinin rivayetini delil göstermişlerdir. Amir b. Şakik hakkında da herhangi bir şekilde bir tenkit yapıldığını bilmiyorum. Hadisin sakalın hilallenmesi hususunda Ammar b. Yasir, Enes b. Malik ve Aişe (r.anhum)'dan gelen sahih şahidi de vardır.

 

Diğer Tahric: Buharı, 162; Müslim, 226; Ebu Davud, 106-110; Nesai, l, 64; İbn Mace, 413, 425; Tirmızı, 40.

 

 

 

543- Ammar yolu ile gelen hadisi bize Fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Bişr b. Musa bildirdi, bize el-Humeydi tahdis etti. Bana Muhammed b. el-Huseyn el-Mansuri de haber verdi, bize Harun b. Yusuf tahdis etti, bize İbn Ebi Ömer tahdis edip (el- Humeydi ile) dediler ki: Bize Süfyan, Abdulkerim el-Cezeri'den tahdis etti. Onun

 

Hassan b. Bilal'den naklettiğine göre o Ammar b. Yasir'i abdest alıp, sakalını hilallerken görmüştür. Kendisine: Sakalını hilalliyor musun? denilince, o: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı sakalını hilallerken görmüşken ben ne diye hilallemiyeyim ki dedi.

 

Süfyan dedi ki: Bize Said b. Ebi Arube de Katade'den tahdis etti. O Hassan b. Bilal'den, o Ammar'dan, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Diğer Tahric: Tirmızı, 29, 30; İbn Mace, 429 senedi kavidir.

 

 

 

544- Enes b. Malik'in hadisine gelince, onu bize adaletli ravi Ali b. Hamşaz tahdis etti. Bize Ubeyd b. Abdulvahid tahdis etti, bize Muhammed b. Vehb b. Ebi Kerime tahdis etti, bize Muhammed b. Harb, ez-Zübeydi'den tahdis etti. O ez-Zühri'den, o Enes b. Malik (r.a.)'dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı abdest alıp parmaklarıyla alt tarafından itibaren sakalını hilallediğini gördü ve: "Rabbim bana bunu emretti" buyurdu.

 

Diğer Tahric: bu Davud, 145; İbn Mace, 430

 

 

 

545- Bize Ali b. Hamşaz da tahdis etti, bize Ubeyd b. Abdulvahid tahdis etti, bize Muhammed b. Vehb tahdis etti, bize Mervan b. Muhammed tahdis etti, bize İbrahim b. Muhammed el-Fezari, Musa b. Ebi Aişe'den tahdis etti. O Enes b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin abdest aldığını, sakallarının arasını hilallediğini gördüm. Sonra da: "Rabbim bana bunu emretti" buyurdu.

 

 

546- Aişe yoluyla gelen hadise gelince, onu bize Ebu Bekr Muhammed b. Davud b. Süleyman tahdis etti, bize Muhammed b. Eyyub tahdis etti, bize Hilal b. Feyyad tahdis etti, bize Ömer b. Ebi Vehb, Musa b. Serevan'dan tahdis etti. O Talha b. Ubeydullah b. Keriz'den tahdis etti, o Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldığında sakalını hilallerdi.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, l, 235'te hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerinin sika olduğu belirtilmiştir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

219- Kulaklarının iç ve Dış Taraflarını Mesh Etmek